KARTICE

GRUPA F: PORTUGAL



Coach : Fernando Santos. 

History : 

Za mene licno, Eusebio da Silva Pereira ce uvjek ostati najbolji portugalski fudbaler svih vremena. Ali, cinjenica jeste da Luis Figo drzi rekord nastupa u istoriji reprezentacije Portugal ( 127). Rekord od najvise golova drzi CR7 ( 56). Tzv. "evropski brazilci" nemaju tako impresivan rekord sto se tice nastupa na S.P. Svega 6 puta.Ali, na wsvom prvom nastupu 1966te. god. zavrsili su na trecem mjestu, kada ih je Eusebio nosio na svojim plecima. 

Isti broj nastupa imaju na e.P.,a 2004te su, kao domacin, bili vice-sampioni. S.P. ucesca : 1966(treci), 1986te ( grupna faza), 2002ge (grupna faza), 2006te ( cetvrti), 2010te ( prosli grupu,R16), 2014te ( grupna faza). E.P. ucesca : 1984te ( polu-finale), 1996te (cetvrti), 2000 ( polu-finale), 2004te (vice-sampioni), 2008me ( cetvrt-finale), 2012te (polu-finale) i evo za 2016tu su se kvalifikovali, pa cemo da vidimo istinski domet. Istorija pokazuje da je reprezentacija Portugal ,zadnjih 10ak godina napredovala redovno ucestvujuci na velikim takmicenjima. 



Profile : 

Za sada, Portugal je jedina reprezentacija koja je imala tu "cast" da izgubi finale E.P. kao domacin ( od Greece ). Bilo je to finale E.P. 2004. Danas, Portugal je doveo na E.P. 2016 Fernando Santos, bivsi selektor Greece iz zadnjih kvalifikacija za S.P. 2014. Od tada, predvodjeni mocnim napadacem CR7, Portugal je nizao uspjehe i dobre rezultate, kroz kvalifikacije za E.P. 2016. U grupi sa 5 reprezentacija ( Denmark, Serbia, Albania i Armenia) izgubili su samo od Albania , na svom terenu, 0:1. Statistika u kvalifikacijama : Odigrano utakmica : 8, Dobili :7, Nerjeseno: 0, Izgubili : 1. 

Taktika i formacije : 


Selektor Santos najvise preferira 4-4-2 formaciju, sa CR7 i Nani kao napadacima. Ali, CR7 i Nani igraju napadace koji se krecu i ulaze u prostor sa krila. Sto se tice ova 2 igraca, takva taktika im odgovoara s obzirom da su oni, po prirodi, krilni napadaci vise nego centralni napadaci, poput npr. Benzema, Dzeko, Higuain...i sl. Koliko dsam Ja shvatio taktiku Santosa, to mu dodje sakriveni 4-2-4 formacija. Recimo, npr. tako je postavio taktiku u prijateljskoj utakmici protiv Belgium, u sastavu : R.Patricio- Vieirinha rb, Pepe, Bruno Alves, Eliseu lb- Joao Mario rm, W.Carvalho, R.Sanchez, Rafa Silva lm- Nani, CR7. Medjutim, kada ima spremnog Joao Moutinho, koji je jako bitan i koristan igrac u veznoj liniji, onda se Santos neustrucava postaviti formaciju 4-3-3 wings.


Tu su 2 primjera, iz dvije razlicite formacije , koje je Santos koristio.
Jedna je upravo spomenuta utakmica protiv Belgium, na kojoj se vidi 4-4-2 tj. "sakriveni" 4-2-4. Druga foto formacija je primjer 4-3-3 wings.
Ipak, dojma sam da Santos ne voli bas sumanuto da forsira svoju ekipu u napad, kao sto je to ranije radio Paul Bento sa 4-3-3 wings.

Bento je imao Postiga i Hugo Almeida, i forsirao bi ih da sto vise napadaju tj. pritiscu protivnicku odbranu,ali je zaboravljao da pri tome njegova prednja linija gubi osnovnu poziciju , sto je cesto frustriralo CR7, jer onda je on morao pokrivati za njih, ato mu se nije mililo.
Santos, sa druge strane, forsira ofanzivne- vezne igrace da vise kreiraju igru i akcije, kako se igra nebi svodila samo na kontra-napade. Ako se ni tako ne moze ugroziti goal protivnika, onda da se drzi lopta pod svojom kontrolom i da se tako namece tempo igre , iskljucivo kako to odgovara njegovim igracima.

Upravo zbog ovog drugog razloga, dva kljucna igraca jesu Nani i CR7 , jer su sposobni da drze loptu, ali i da explodiraju kada treba i stvfore sansu za goal. naravno da nije lako drzati loptu u svom posjedu protiv svakog protivnika, ali moderan trener zna da u svojoj taktici treba da ima alternativu.
santosova vezna linija je uspjesna i kada je bez lopte, praveci pritisak na protivnicku veznu liniju i opstruirajuci njihovu igru.

Dakle, u odbranbenim zadacima. U kvalifikacijama, Portugal nije postigao puno golova, ali je jos manje primio. Sto se tice odbrane, Portugal neizgleda zabrinut.

Iako, ja licno se pitam u vezi vremesnog Bruno Alves, koji je sklon greskama. Da sam na Santosovom mjestu, da bih prije povjerenje mladjem, ali pouzdanijem i savjesnijem, Ruben Vezo ( god. 22).
Momak, koji je na platnom spisku u Valencia FC, pokazuje da i umom i dusom osjeca fudbal,a njegove reakcije su tacne i na vrjeme. Vratio bih se na primjer kako funkcionise vezna linija.
Npr. Portugal je igrao 4-3-3 wings u gostima protiv Albania 07/Sept/ 2015. Dobili 0:1.

Tada je Miguel Veloso postigao jedini goal za Portugal.




Igrac koji je veoma bitan u veznoj liniji, jer vrlo dobro obstruira protivnika bas na sredini terena, isto kao sto Joao Moutinho, iz same sredine terena, zapocinje i kreira nove akcije portugalaca.
Ako malo bolje obratimo paznju na igru portugalaca, mozemo zapaziti da se njihova igra uopste nebazira na igru jednog covjeka, niti ovise o jednom covjeku tzv. "showman", kao prije.
Taj "showman" je bio CR7.
Dapace, Portugal igra puno kolektivnije nego prije, a igra se bazira na principu: " koristimo sav individualni potencijal i namecemo pritisak po cjelom terenu".

Iz mog licnog trenerskog iskustva, na amaterskom levelu, cesto sam govori igracima : " igrajte tako da zbunite protivnika." Ove dvije teze, koje sam stavio pod navodne znake, se podudaraju. Zavrsna rjec, u vezi taktike portugalaca, je da sam misljenja kako je steta sto je Fabio Coentrao, ljevi bek, van one sjajne forme, kao kada je tek potpisao za real m. Jer, u ovakvoj formi u kakvoj igra Portugal u posljednje vrjeme, vrlo vjerovatno da bi sa Coentrao na ljevom boku napravili jos bolje rezultate. A, ako Eliseu moze odgovoriti zahtjevima, onda Santos nema problem. Slabosti : U kvalifikacijama, odbrana je primila malo golova.Ali, sve do jednom... Sa Bruno Alves, odbrana osjetljiva. Prednosti : Explozivan napad, tacna dodavanja tj. uigranost i dobar " timing " 

Na kojeg igraca obratiti paznju ?! 
- Portugal ima vise kvalitetnih, tehnicki jakih, individualaca. Ali, Ja bih obratio paznju na mladog i talentovanog Bernardo Silva, centralnog-veznog igraca, koji se vrlo lukavo ubacuje u ofanzivne zadatke,a ima dobar pregled igre. 
2. Igrac odluke ili moguca zvjezda E.P. 2016 ?! 
- S obzirom da bi ovo E.P. moglo biti i posljednje veliko ucesce na velikom turniru za CR7, nema sumnje da ce on dati sve od sebe. 3. Mogucnosti ili limit na E.P. 2016. ?! Znam da vrlo cesto stoji ona cinjenica : " Portugal uvjek dodje kao jaka ekipa i proglasavaju ih kao favorit, a na kraju nista neosvoje." Mozda ni ovaj put nisu favorit,ali vjerujem da mogu do polu-finala. 

Igraci pozivani za kvalifikacije na E.P. 2016. FRANCE i prijateljske utakmice do 05/May/2016. Coach: Fernando Santos od Sept/ 2014. 
Golumani : Beto, Sevilla Eduardo, Dinamo Z. Anthony Lopes, Lyon Rui Patricio, Sporting L. Ventura, Belenenses 

Odbrana: Andre Almeida, Benfica Antunes, Dynamo K. Bruno Alves, Fenerbahce Ricardo Carvalho, Monaco Cedric, Southampton Fabio Coentrao, Monaco Eliseu, Benfica Jose Fonte, Southampton Ivo Pinto, Norwich City Joao Pereira, Sporting L. Luis Neto, Zenit Paulo Oliveira, Sporting L. Pepe, Real m. Raphael Guerreiro, Lorient Ricardo Costa, Granada Ruben Vezo, Valencia Nelson Semedo, Benfica Tiago Gomes, Metz 

Vezni: Adrien Silva, Sporting L. Andre Andre, Porto Andre Gomes, Valencia Bernardo Silva, Monaco Bruma, Real Sociedad Daniel Carrico, Sevilla Danilo, Porto Danny, Zenit Joao Mario, Sporting L. Joao Moutinho, Monaco Miguel Veloso, Dynamo K. Pedro Tiba, Valladolid Rafa Silva, Braga Raul Meireles, Fenerbahce Tiago M., Atletico M. Vieirinha, Wolfsburg William Carvalho, Sporting L. 
Napadaci : Eder, LOSC Lille Helder Postiga, Rio Ave Ivan Cavaleiro, Monaco Nani, Fenerbahce Ricardo Horta, Malaga CR7, Real m. Rui Fonte, Braga Silvestre Varela, Porto 1. 



Piše: Igor PG


Nema komentara:

Objavi komentar