KARTICE

GRUPA F: ISLAND



Island je jedna od lijepših priča ovih kvalifikacija. Nakon odličnoga starta kvalifikacija uspjeli su zadržati taj ritam te se u izuzetnoj teškoj skupini plasirati kao drugoplasirana ekipa s 20 bodova. Ispred njih je završila Češka (22), a ispod Turska (18), Nizozemska (13), Kazakhstan (5), Latvija (5).  U kvalifikacijama su u 10 utakmica zabili 17 golova, jedino su Česi s 19 bolji u tome segmentu, ali su pokazali zavidnu defanzivnu stabilnost s obzirom na individualnu kvalitetu primivši samo 6 golova, najmanje u grupi 3 manje nego Turska koja je druga u tome segmentu te 8 manje od Češke.



Na izborničkoj klupi imaju dvojac koji je zadužen za preporod i zlatne godine njihovoga nogometa Lars Lagerback & Heimir Halgrimsson. Odkako su ova dvojica preuzela reprezentaciju, Island je napredovao preko 100 mjesta na FIFA-inoj ljestvici. Lagerbacku takav aranžman nije nepoznat jer je bio dio takvoga vodstva i u Švedskoj. No ipak je on prvo ime ili glavni trener, a Halgrimsson bi uz njega trebao se usavršiti za samostalno vođenje nakon Lagebackova povlačenja koje slijedi nakon EP. Lagerback je najveće uspjehe ostavario za kormilom Švedske koja je pod njime bila stalan sudionik velikih natjecanja.

 Golmani:  Halldorsson, Kristinsson, Jonsson


Na vratima bi se trebao naći Halldorsson koji je branio sve kvalifikacijeske utakmice izuzev jedna. Inače sva tri golmana zajedno ne vrijede 1mil. € što govori da su skromno pokriveni na ovoj poziciji. Halldorsson brani u norveškome FK Bodo-u.  Njegova zamjena je Kristinsson.

OBRANA:  R.Sigurdsson, Ingason, Arnason, Magnusson, Hermannsson, Skulason, Saevarsson, Hauksson


Island je jedna ekipa koja je vrlo limitirana s kadrom, Ragnar Sigurdsson možda nije među najboljim svjetskim braničima, ali za njihove standarde je takav. Ragnar naime igre u FK Krasnodaru te samostalno vrijedi više od ostatka islandskih braniča skupa.  Zadnju liniju će sačinjavati Saevarsson-R.Sigurdsson-Arnason- Skulason. Saevarsson je iskusni desni bek IF Hammerbya, uz Ragnara stopersku poziciju će zauzeti Arnason iz FF Malomea te poziciju lijevoga beka Skulason in Odensea.
.

 VEZNI RED: Sigurjonsson, Gunnarsson, Halfredsson,  G.Sigurdsson, B.Bjarnason, E. Bjarason, Traustason


U veznome redu trebali bi se naći Aaron Gunnarsson, Emil Hallfredsson, Birkir Bjarnason te Gylfi Sigurdsson. U veznome redu imaju specijaliste za prekide u vidu Gunnarssona i Sigurdssona. Aaron Gunnarsson je poznat po dugačkim autima iz kojih bi Island moga biti izuzetno neugodan. Gylfi Sigurdsso ima top u nozi te će njegovi biti prekidi iz kojih je vrlo neugodan. On je njihova glavna playmakerska figura, a ujedino i udarna napadački adut što je pokazao u kvalifikacijama gdje je bio najbolji strijelac.

 NAPAD: Gudmundsson, Gislason, Sigthorsson, Bodcarsso, Gudjohnsen, Finnbogason, Kjartansson


U napadu najsiurniju poziciju ima Sigthorsson, a eventualni partner ovisit će o formaciji. Sigthorsson, inače nogometaš Nantesa, u je kvalifikacijama odradio gotovo maksimalnu minutažu te zabio tri gola što ga čini drugim strijelcom reprezentacije. Zbog uskoga kadra koji proizlazi iz limitirane baze igrača jer Island ima 350 000 stanovnika, Eidur Gudjohnsen će ići na EP. Islanđani nemaju pravo odricanja svoji velikih igrača premda su u odmakloj dobi i daleko od ozbiljnoga nogometa, ovo će biti kruna velike karijere Eidura Gudjohnsena te je za očekivati da će on sigurno dobiti određenu minutažu na 


KOMENTAR NA TAKTIČE POSTAVKE I IZBOR:


Lars Lagerback koristi 4-4-2 i 4-2-3-1. Ponajviše koristi 4-4-2 i varijacije toga sustava te je za očekivati da će upravao tu formaciju igrati na EP.

ŠTO OČEKIVATI:

Island je oduševio u kvalifikacijama, ali radi se o skromnome i limitiranome kadru koji je to ujedino i pokazao u kvalifikacijama gdje su rušili Nizozemsku, a bodove prosipali protiv Kazakhstana i Latvije. U nijednoj utakmici nisu favoriti, ali da mogu iznenaditi, zasigurno mogu posebice iz razloga što su izrazito neugodni iz prekida. U kvalifikacijama su igrali iznad svojih mogućnosti te je teško da će uspjeti nastaviti s takvom praksom.


Piše: R.Ć.

Nema komentara:

Objavi komentar