KARTICE

GRUPA E: BELGIJA



U nogometu je sinonim za mlade, talentirane igrače je sigurno Belgija. Nakon izmjena u omladinskome sustavu Belgija polako postaje nogometna velesila. Nekoć su bili daleko od susjeda Nizozemaca, ali treutno Nizozemci bi trebali baciti oko u susjedstvo i pogledati kako su ih susjedi nadmašili u radu s mladima.




Belgija se plasirala na EP preko kvalifikacijske grupe B kao prvoplasirana reprezentacija. Iz sebe je ostavila reprezentacije Velsa, BiH, Izraela, Cipra i Andore. U 10 utakmica ostvarili su 7-3-1 što je neki solidan omjer uzevši u obzir njihovu individualnu kvalitetu. Dominantnost je vidljiva iz gol-razlike +19 naspram Velsovih +7. Iako je problem što tu dominantnost nisu bodovno izraženije iskazali, naime ispred Velsa su samo dva boda. Jedini poraz su doživjeli upravo od Velsa



IZBORNIK:




Za kormilom reprezentacije Belgije je Marc Wilmots, bivši reprezentativac Belgije. Za trenera Wilmots je s 47 godina na leđima relativno mlad te je na početku trenerske karijere. Za ovakvu ekipu vjerojatno nema puno boljega rješenja od njega jer zanimljivo je da je se afirmirao ka trener ponajviše u Belgiji. 2009. je postao pomoćnik, a 2012. dobio je priliku voditi samostalno reprezentaciju. Dugi niz godina je uključen u rad reprezentacije, odlično poznaje situaciju te je i on sam poput i igrača njihov trenerski talent. Zanimljivost vezana uz njega je da se nakon igračke politike bavio kratko politikom, doduše bez pretjeranoga uspjeha.


GOLMANI: Thibaut Courtois (Chelsea), Jean-Francois Gillet (Catania), Simon Mignolet (Liverpool)

Pitanje golmanske pozicije je neupitno. Na vratima će biti ponajbolji svjetski vratar Thibaut Courtois. Radi se o vrhunskome vrataru koji je zasigurno bitan oslonac ekipi i osoba koja je sposoba rješavati ključne utakmice. Imaju s njime defazivnu stabilnost, posebice u obrambenim kornerima on bi trebao ulijevati pouzdanje svojom konstitucijom. Već sada je jasno kako bi mogao ući u izbor za najboljega vratara, što će naravno uvelike ovisiti o krajnjemu plasmanu na natjecanju. 

OBRANA: Toby Alderweireld (Tottenham), Jason Denayer (Manchester City), Laurent Ciman (Montreal Impact), Jordan Lukaku (Oostende), Thomas Meunier (Club Brugge), Thomas Vermaelen (Barcelona), Jan Vertonghen (Tottenham), Christian Kabasele (Genk)

Obranu je zasigurno pogodio izostanak Kompanya jer je riječ o vrhunskome centralnome braniču koji se isprofilirao kao ponajbolji branič BPL. Veliki dobitak za njih je igranje Tottenhamovoga dvojca odnsono Alderweireldov prelazak u Spurse. On i Vertonghen odigrali su odličnu sezonu. Drugi izostanak je također vrlo teško im pao jer je ograničio neke solucije pa uz Kompanya ne mogu računati ni Nicolasa Lomaertsa. U obrani im se kriju najveći problemi, gdje nemaju bekove razmjerne kvalitete poput ostatka ekipe. Desnoga beka bi trebao vjerojatno zaigrati Denayer, a na lijevome imaju dvije solucije. Jedna je uvrštavnje Jordana Lukakua, a druga je pomicanje Vertonghena te da na poziciji zaigra Vermaelen. 

VEZA: Mousa Dembele (Tottenham), Marouane Fellaini (Manchester United), Radja Nainggolan (Roma), Axel Witsel (Zenit), Kevin De Bruyne (Manchester City)

U veznoj liniji imaju mnoštvo solucija, od tehničara do destruktivaca. Imaju kombinacija s mogućnošću spuštanja težišta veznoga reda ili pokušavanja dobivanja zračnih duela. Najizgledija solucija za poziciji dva zadnja vezna je Nainggolan-Witsel, a druga moguća je Fellaini-Witsel. Teško će Wilmots zaigrati s dvojcem Nainggolan-Fellaini. Ispred njih nema dvojbe, to mjesto pripada Kevinu De Bruyne, od njega se očekuju završna dodavanja i izbacivanje suigrača u opasne situacije. Radi se o odličnome igraču, vrhunskoga pregleda i odličnoga udarca. Posebice ga krasi odlična igra s obje noge. Ritam njihovih napada ponajviše će diktirati Witsel posebice u početnoj fazi i kruženju oko zona.

NAPAD: Dries Mertens (Napoli), Eden Hazard (Chelsea), Yannick Carrasco (Atletico Madrid), Michy Batshuayi (Marseille), Christian Benteke (Liverpool), Romelu Lukaku (Everton), Divock Origi (Liverpool)


Na krilnim pozicijama postoje određene dileme. Jedno mjesto je sigurno te pripada Edenu Hazardu, njihovome najboljemu igraču koji se počeo buditi pred kraj sezone. Iza njega je sezona za zaborav, ali na EP ima priliku pokazati svu raskoš svoga talenta i isprati gorak okus loše sezone. Spomenuta dilema je vezaa za Mertensa i Carrascoa. Sudeći po kvalifikacijama Mertens bi trebao zauzeti tu poziciju. U napadu imaju stvarno velik izbor napadača, od klasičnoga sidraš preko okrenoga Batshauyia do dva enormna talenta u vidu Origia i Lukakua. U kvalifikacijama su minutažu ravnomjerno rasporedili Benteke, Lukaku te Origi. Očekuje se da će izbornik Wilmonts odlučivati se o tipu napadača prema suparniku, a također se očekuje doziranje minutaže napadača i osvježavanje. Tipa Lukaku započinje te igra do 60., pa ulazi Orgi. Najmanje prilike trebao bi imati Batshuayi iako se radi o napadaču kakvoga bi polovica reprezetacija poželjele.



TAKTIKA:

Izbornik Marc Wilmots preferira formaciju koju Belgija igra u svim mlađim uzrastima. Igraju 4-2-3-1 te su još jedna u nizu reprezentacija koja se oslanja na tu geometrijsku postavku. Ponajviše im se ističe nedostatak adekvatnih bekova koji bi dale novu dimanziju u njihovoj igri prema naprijed. Imaju u kadru solucija za prilagodbu protivničkim manama odnosno neutralizaciju protivničkih prednosti. Ove solucije su vezane uz veznu liniju te napadače s kojima se može prilagoditi tipu utakmice odnosno potrebama za predviđene događaje na terenu.

Reprezentacija je plod kalupiranja pa će njihova igra biti dosta zoran pokazatelj škole nogometa i stvari koji proizlaze iz toga sustava. Njihov sustav krasi odlična kompaktnost što je i cilj ovakve formacije te vrlo dobra tranzicija. Zbog bekovskih problema za očekivati je da će nastojati dovoditi krila u 1v1 situacije pošto imaju eksplozivna i niskoga težita krila sposobna u velikome postotku obaljati te dužnosti. Bekovi prilikom odlaska naprijed će služiti kao restart opcija i svakom prvom situacijom će nastojati ubačajima završavati posao. Nemaju suviše mogućnosti proboja preko bekova, pa to neće biti suviše opasne situacije no biti će završeni napadi te omogućena konsolidacija ekipe.

Jedan od velikih pluseva ekipi Belgije je tehnička potkovanost stopera koji su u mogućnosti iznositi lopte te sudjelovati aktivno u napadu kao kvalitetna pass opcija.

ŠTO OČEKIVATI: 


Sve ekipe nakon teške sezone imaju problema. Neke ekipe imaju veće, neke manje. Belgija ima strašnu količinu talenta, posebice izraženu u napadu. Izuzev bekovskih pozicija, ostatak ekipe je strahovito jak. Iako se često spominju kao moguće iznenađenje na EP, ne vidim nikakvim iznenađenjem njihovo eventualno osvajanje. U grupoj fazi kvalitetom kadra su zasigurno favorit, Talijani nemaju pretjerano dobru generaciju premda ih nikada nije za otpisati jer su to Talijani. No Belgija ima jači kadar, izuzev obrambene linije jači su na svim pozicijama. Belgija je ozbiljan pretendent za titulu, iako i njihov izbornik skida pritisak i breme jednoga od favorita činjenica je da su TOP5 reprezentacija po snazi. Za očekivati je da ova skupina igrača unatoč svim problemima ostvari polufinale. Trenutno su 2. na FIFA ljestvici, premda ta ljestvica nije zoran pokazatelj kvalitete no biti opet po nekom kriteriju najbolja europska ekipa opet nosi određenu težinu i smješta ih među favorite.


Piše: R.Ć.











Nema komentara:

Objavi komentar