KARTICE

GRUPA F: MAĐARSKA


Mađarska se na EP plasirala preko grup F. Vjerojatno najslabije grupe, ali vrlo ujednačene gdje nije bilo niti jedne ekipe iz svjetskoga vrha. Grupa koja izgledala tragikomično, grupa gdje je rasplet približno vjerojatan Leicesterovome uspjehu. Najveće razočaranje kvalifikacije je zasigurno reprezentacija Grčke. Nakon što su na SP bili u knock out fazi, završili su grupi kao zadnji. Grčka je zbog reputacije na velikim natjecanjima ovdje bila favorit, a čak su i najkvalitetnija ekipe iako nisu suviše kvalitetni. No vratimo se Mađarima.

Mađarska je završila kao trećeplasirana ekipa sa 16 bodova. Ispred njih su se smjestile reprezetacije Sjeverne Irske (21) koja je ujedino vrlo ugodno izenađenje te Rumunjska (20). Iz njih ostale su reprezentacije Finska(12), Farski Otoci(6), Grčka (6). Farskim Otocima ovo je inače povijesni uspjeh jer su završili prvi puta u povijesti ispred bivšega osvajača EP, a vjerojatno i jedini. Mađari su postigli 11 golova, a primili 9. Brojka nije suviše impresivna s obzirom na Farske Otoke u grupi . Protiv njih su osvojili 37,5% bodova i to na ne baš impresivan način, pobijedivši ih u dva navrata minimalnom razlikom.
.


Nakon trećega mjesta morali su plasman potvrditi putem dodatnih kvalifikacija gdje su za protivnika imali Norvešku. Iako je Norveška slovila za favorita, Mađarska je prošla ukupnim rezultatom 3-1.


IZBORNIK:


Na klupi Mađarske je Bern Storck. U igračkoj karijeri je nastupao za Bochum i BVB. Trenersku karijeru je započeo kao pomoćnik u Hertha-i da bi u idućim godinama obnašao istu funkciju u Wolfsburgu, Partizanu i BVB. Ukupno je proveo 11 godina asistirajući drugim trenerima. Nakon toga je imao neobičan put preko Kazakhstana gdje je preuzeo Almaty, pa vodio U21 Kazakhstana da bi preuzeo 2008. reprezentaciju Kazakhstana. Nakon dvije godine za kormilom vratio se vođenju U19 pa U21 reprezentacije gdje je proveo tri godine. Nakon brojnih poslova oko Kazakhstanke reprezetacije vodio je Olympiacos U21. 2015. došao je za kormilo Mađarske U20 reprezentacije te nakon dobrih rezultata te odlaska dotašnjega mađarskoga izbornika Pal Dardai-a dobio je priliku za kormilom reprezentacije

GOLMANI: Kiraly, Dibusz, Gulacsi

Na golu reprezentacije naći će se veteran Gabor Kiraly koji na leđima ima 40 godina. Trenutno brani za mađarski Szombathelyi Haladás. U najboljim danima branio je u BPL, ali ti su dani daleko iza njega te on zasigurno nije vrhunsko rješenje. 

OBRANA: Juhasz, Lang, Guzmics, Kadar, Korhut, Fiola, Bese

U obrani poziciju lijevoga beka zauzeti će Tamas Kadar, a uz desnu liniju naći će se Attila Fiola. Par centralnih braniča sačinjavati će Juhasz i Guzmics. S time da je pozicija Rolanda Juhasza sigurna, a umjesto Guzmicsa mogao bi eventualno zaigrati Lang.

Vrijednost obrane je oko nešto veća od dva miliona eura. U obrani ovisno od točke gledanja nemaju slabe karike ili su im sve karike slabe. Prije ovo drugo, svi igrači su približno slične kvalitete te su to igrači mahom iz domaće lige izuzev Guzmicsa koji igra u Poljskoj. U najmanju ruku su skromni odostraga.

VEZA: Nagy, Elek, Pinter, Kleinheisler, Zoltan Gera


Otpadanjem Daniela Tozsera mjesto u početnih 11 pronaći će mladi Adam Nagy. On će igrati u paru s Akosom Elekom par zadnjih veznih. Pinter je alternativa, ali sudeći po kvalifikacijama u kojima nije odigrao ukupno 90 minuta izbornik se neće suviše oslanjati na njega. Ispred njih bi ovisno o protinvniku trebali se pronaći Kleinheisler ili Zoltan Gera. Protiv slabijih Gera je bolji izbor no i on je daleko od najboljih dana te s 37 na leđima zasigurno nije za utakmice kada se 90 minuta grčevito brane. 

NAPAD: Stieber, Lovrencscis, Dzsudzsak, Nikolics, Szalai, Nemeth, Bode, Priskin


Na krilima bi se trbali pronaći Loverencscis(lijevo), te Balazs Dzsudzsak desno. Dzsudzsak im je najbolji pojedinac i jedini igrač sposoban na svoju ruku napraviti opasnost. Vrlo dobar igrač koji je također u silaznoj fazi karijere no u ovoj reprezentaciji on je razine Ronalda u Portugalu, Ima moć igre 1v1. U kadru imaju još jedno krilo Stiebara, a ostali su centralni napadači. Poziciju centralnoga napadača trebao bi  zauzeti Szalai koji je odradio najveći dio kvalifikacija. U kvalifikacijama su Nemeth I Bode jedini zabili više od jednoga gola, a Bode je igrao samo 160 minuta.

Najveća dvojba su Szalai i Nemeth, njihov učinak je mizeran kao i cijeloga napada. Ni jedan igrač nije se isprofilirao kao istinski predvodnik napada.

TAKTIKA


Igraju 4-2-3-1 formaciju u koju krasi destrukcija jer igraju s dva defanzivna vezna. U jačim utakmicama će tome dvojcu privući još jednoga igrača boljih defazivnih sposobnosti (čitaj: bez Zoltana Gere). 


ŠTO OČEKIVATI:


S 18,5 mil. € vrijednosti u kadru vidljivo je da ta činjenica aludira na manjak individualne kvalitete. Prema naprijed ne treba suviše očekivati jer će se orjentirati na obranu i o njoj će im cijelo natjecanje ovisti. Plasirali su se nakon 44 godine na EP i to uz dosta sreće te će zasigurno dati sve od sebe. Ponajviše je za očekivati da će nalupati protivnike. Prema viđenom u nekim prijateljskim susretima idu često u startove koji su u najmanju ruku neoprezni posebice za prijateljske.

Možda ova konstatacija zvuči grubo no zbog nedostatka kvalitete i oni će igrati grubo. Ne mogu se oteti dojmu da su reprezentacija koja je definitivno zalutala na EP.

Piše: R.Ć.




Nema komentara:

Objavi komentar