KARTICE

GRUPA E: Republika Irska


History :

Od 1953.god. igraju pod imenom Republic of Ireland i tako se vode u FIFA. Pod vodstvom Jack Charlton kao selektora, napravili su zapazene rezultate od 1986.- 1995. god. jer je on uveo neke takticke promjene u igri iraca.
On je pomogao da se kvalifikuju na S.P. 1986te.
Odkada se takmice pod FAI okriljem, ucestvovali su 3 puta na S.P. ,a 1990te im je bio najveci domet, cetvrt-finale.
Na E.P. ove godine su 3ci put. Prije toga : 1988me, 2012te.
Sadasnji kapiten Robbie Keane je vec usao u istoriju sa najvise odigranih utakmica ( 143) i najvise postignutih golova ( 67).
Sve u svemu, misljenja sam, barem sto se tice njihove novije istorije, da im je Giovanni Trapattoni ostavio dosta toga u fudbalu ( 2010- 2014).




Profile : 

Martin O'Neill je preuzeo R.Of Ireland od Trapattoni i uspio, donekle, da konsoliduje redove u ekipi. Za pomocnika je izabrao Roy Keane, onog istog "divljaka " koji je nekada igrao za Man.Utd. i cesto imao konflikte sa Patrick Vieira koji je igrao za Arsenal.
No, to je sada proslost, ostaje samo pitanje da li Roy isti temperament prenosi i na igrace !?
Sto se tice plasiranja na E.P. 2016. FRANCE, R Of Ireland se morala dodatno pomuciti kroz baraz protiv, tada vec istrosene i umorne, B&H . Iako, i u barazu u revans utakmici na njihovom terenu, poklonjen im je penal iz kojeg su poveli, dao im je krila da privedu posao kraju. Da li uje to kompenzacija od FIFA i UEFA , jer su ih ostetili za S.P. 2010. protiv France i Henry eve ruke, diskutabilno je !?

Statistika u kvalifikacijama za E.P. 2016. FRANCE :
Odigrali : 10, Dobili : 5, Nerjeseno : 3, Izgubili :2.


Taktika i formacije :

Sto se tice taktike i formacije, nevidim Ja puno mudrolije kod O'Neill. Jednostavno 4-4-2 u kojem se igra sastoji od mnogo trcanja, kretanja, pokusaj da se zbuni i izmori protivnik.
Ali, kako su to sprecificni ostrvljani, tako cesto izmore sami sebe.
Istina je da su u barazu nadtrcali bosance, ali...
Sto se toga tice, spomenuo sam vec u profile djelu tako da ne bih ponavljao ili da ispadam " General poslje Bitke ".
Treba spomenuti jednu vaznu stvar za R.Of ireland 4-4-2.
To da iz ove takticke formacije vrebaju i kontra-napade koji su im dobro oruzje. Nepodcjenjujuci Martin O'Neill, ali moj dojam je da iz njegove 4-4-2 formacije , jedina taktika je da su svi igraci mentalno i fizicki spremni za svih 90 min.
Sve se svodi na obstruiranje protivnicke igre na sredini terena, a ako ne mogu to, onda igraju bunker.pa na kontre.
Konzervativno, ali ko zna...mozda im takva igra donese koji bod.



 Medjutim, prikazao bih 4-4-2 line up od R. Of Ireland u utakmici protiv Germany. U formaciji 4-4-2- vidimo da je u odbrani iskusni John O' Shea,a u napadu Walters koji je bio znacajan igrac u kvalifikacijama, zajedno sa Keane.

Irci su izborili bod protiv vrlo jakih Nijemaca, sto netreba zapostaviti.
Protiv Scotland, isti line up, samo pojedini igraci drugaciji.
Ali, ne mogu se oteti utisku da su zavrsili utakmicu samo 1:1.
Dakle, efikasnost u zavrsnici se dovodi u pitanje.






Dakle, moj utisak je da O'Neill i nije nesto posebno improvizovao, sto se tice taktike i formacije. Ali, vjerovatno da vjeruje svojim igracima na terenu i mozda ima neki faktor iznenadjenja koji bismo vidjeli u toku E.P. 2016. ?! Vrjeme ce pokazati.

Slabosti : Zavrsnica. Nedostatak mastovitosti u igri, nedostatak tehnike u igri. 
Prednosti : Velika borbenost cjele ekipe. 

Pozivani igraci za kvalifikacije E.P. 2016. FRANCE i za prijateljske utakmice do 05/May/ 2016 , Coach : Martin O'Neill od Novembra/ 2013:

Golumani : Shay Given, Stoke City Darren Randolph, West Ham Rob Elliot, Newcastle

Odbrana : Cyrus Christie, Derby Claran Clark, Aston Villa Seamus Colemqan, Eveerton Richard Keagh, Derby Paul McShane, Readin John O'Shea, Sunderland Alex Pearce, Bristol City Stephen Ward, Burnley Marc Wilson, Stoke City

Vezni : Harry Arter, Burnemouth Robbie Brody, Norwich City Darron Gibson, Everton Jeff Hendrick, Derby Wes Hodahan, Norwich City Alan Judge, Brenford James McCarthy, Everton James mcClean, West Brom Alden McGeady, Sheff. Wednesday David Meyler, Hull Eunan O'Kane, Burnemouth Anthony Pilkington, Cardiff Stephen Quinn, Reading Glenn Whelan, Stoke City

Napadaci : Kevin Doyle, Colorado Rapids Robbie Keane, LA Galaxy Shane Long, Southampton David McGoldrick, Ipswich Daryl Murphy, Ipswich Anthony Stokes, Hibernian Jon Walters, Stoke City
1. Na kojeg igraca obratiti paznju ? 
- Shane Long, koji je dosta popravio formu u Southampton.
2. Igrac odluke ili moguca zvjezda na E.P. ? 
- Jon Walters.
3. Mogucnosti ili limit na E.P. 2016. ? 
- Nepredvidjam im puno toga. Ali, moguce je da odigraju jednu iznenadjujuce kvalitetnu utakmicu i osvoje bod ili 3. Prolazak grupe bio bi veliki podvig

Piše: Igor PG

Nema komentara:

Objavi komentar