KARTICE

GRUPA C: Ukrajina



Ukrajina se plasirala kao trećeplasirana iz grupe C odnosno nakon dvomeča protiv Slovenije koju su prošli ukupnim rezultatom 3:1. U njihovoj grupi ispredn njih su završile reprezentacije Šanjolske i Slovačke, a ispod njih Bjelorusija, Luksemburg i Makedonija. Iz 10 susreta uzeli su 19 bodova te imali gol razliku 14:4, gdje je samo Španjolska primila manje golova u grupnoj fazi. Polovicu golova im je upravo Španjolska zabila s dvije minimalne pobijede 1:0.






Mykhaylo Fomenko je bivši ukrajinski nogometaš najveći trag ostavio u Dynamo Kyivu te  kao trener također najveći trag ostavio trenirajući Dynamo Kyiv gdje mu je najveća pobjeda bila protiv Cruyffove Barcelone. Trenerski rad je obavljao na teritoriju Ukrajine, a na klupu reprezentacije je zasjeo nakon odbijenica od strane Redknappa i Sven-Goran Erikssona.

Golmani: Pyatov, Boyko, Shevchenko


Na vratarskim pozicijama nema nikakvih dvojbi ni problema. Između vratnica mjesto će zauzeti Andriy Pyatov iz Shakhtara koji je već duže vrijeme prvi golman što je potvrdio kroz kvalifikacije gdje je sakupio maksimalnih 1080 minuta među vratnicama. Njegova zamjena je Bešiktašev Boyko.

OBRANA: Rakitsky, Khacheridi, Kucher, Kamenyuka, Shevchuk, Fedetsky


Na poziciji lijevoga beka siguran je 37-godišnji veteran iz Shakhtara
Vyacheslav Shevchuk koji je odradio maksimalnu minutažu u kvalifikacijama. Poziciju desnoga beka trebao bi zauzeti Fedetsky iz Dniproa. Na pozicijama stopera konkuriraju Khacheridi, Rakitsky te Kucher. Kao logično riješenje nameću se Khacheridi i Rakitsky koji su na vrhuncima karijera te imaju dovoljno iskustva iza sebe.

Obrana je sastavljena bez prevelikih imena no ona je vrlo stabilna i kroz kvalifikacije niti jedna ekipa nije uspjela zabiti više od jednoga gola. Bekovi ni su spektakularni, posebice prema naprijed, no u defanzivi su vrlo dobri te im je to prioritetna zadaća.

VEZNI RED: Stepanenko, Tymoshchuk, Garmash, Sydorchuk, Rybalka, Rotan, Shakov, Karavaev, Kovalenko, Gusev


U veznome redu za tri mjesta pretendiraju Stepanenko, Garmash, Sydorchuk, Rybalka, Rotan. Najsigurnija pozicija je Stepanenku gdje bi uz njega trebao zaigrati još barem jedan veznjak defanzivnih sklonosti, od vezne linije se očekuje poveća trkačka sposobnosti te da u što većoj mjeri rasterete obranu. Sydorchuk i Garmash su se jedini od veznjaka upisali među strijelce te postigli 3 gola u kvalifikacijama.



NAPAD: Konoplyanka, Yarmolenko, Kravets, Zozulya, Budkivsky



U napadu krilne pozicije bi trebali zauzeti Konoplyanka i Yarmolenko koji su ujedno i 90% napadačkih sposobnosti ekipe. Zajedno su zabili 8 golova, a Yarmolenko se prometnuo u vođu navale te je sudjelovao u gotovo polovici postignutih ukrajinskih golova. On će na kraju sezone u neki veći klub gdje mu je igračkim sposobnostima i mjesto. Ovaj dvojac je izuzetno jak u 1v1 igri, okretni su te tehnički vrlo dobri. U vršku napada najvjerojatnije će mjesto zauzeti Kravets koji je u kvalifikacijama postigao tri gola.



KOMENTAR NA TAKTIČE POSTAVKE I IZBOR:


Mykhaylo Fomenko je u kvalifikacijama koristio 4-2-3-1 sustav igre kao i većina njegovih kolega koje u vidu ove formacije vide najlakši pronalazak balansa između obrane i napada. Na mjestima zadnjih veznih koristiti će dva prvenstveno defanzivnih karakteristika igrača koji će činiti blok prije obrane, a ofenzivni vezni također bi trebao imati dosta defanzivnih uloga.


Od 11 igrača 6 će biti defanazivno orjentirano, a za ofenzivu će ponajviše Yarmolenko davati ritam uz spomenutoga Konoplyanku. Oni će imati slobodu kretanja i slobodu kreiranja akcija, kao i pojačanu mogućnost 1v1 prodora
 

PREDHODNO EP: Na predhodnome EP bili su u grupi s Švedskom (W-2:1), Francuskom (L-0:2) te Engleskom (L-0:1) te su završili kao trećeplasirana ekipa.

ŠTO OČEKIVATI: 


Ukrajina ima jedan iskusan kadar koji zasigurno im nije zlata generacija, obrana je solidna defanzivno no dosta je staromodna ekipa. Nemaju vrhunskoga napadača, a nemaju ni spektakularnoga playmakera te je dobar dio tih zadataka prepušten krilima. Sudeći prema predhodnim EP njihov doseg bi trebale biti ove grupe odnosno treće mjesto kao maksimum gdje bi mogli nekoj ekipi zagorčati život. Suviše je velika uloga krilnih napadača za neke veliki doseg.


Piše: D.K.

Nema komentara:

Objavi komentar