KARTICE

GRUPA C: Njemačka

Die Nationalmannschaft


Njemačka se plasirala kao prva ekipa iz grupe D. Zajedno sa Orlovima u skupini još su bili Poljska (2.), Irska (3.), Škotska (4.), Gruzija (5.), Gibraltar (6.). Kvalifikacije su završili sa 22 boda, 7 pobjeda, 1 remi i 2 poraza uz gol razliku +15 (24/9).





Jedna od najmoćnijih reprezentacija današnjice, Njemačka (Zapadna njemačka od 1945 do 1990) samo se jednom nije uspjela plasirati (1968) u finalu fazu natjecanja, bilo to u europskom prvenstvu ili u svjetskom prvenstvu u kojima su sudjelovali. Četiri puta su osvajali svjetsko prvenstvo (1954, 1974, 1990, 2014.) i tri puta europsko prvenstvo (1972, 1980, 1996.). Također su bili drugoplasirana ekipa na 3 europska prvenstva i 4 svjetska prvenstva. Bez obzira što je prošlo 20 godina od njihovog posljednjeg europskog trijumfa od njih se očekuje minimalno polufinale na predstojećem natjecanju.

Joachim Löw bivši je njemački nogometaš i sadašnji izbornik njemačke reprezentacije. Kroz cijelu karijeru igrao je u Bundesligi. Proveo je jednu godinu kao pomoćni trener u VfB Stuttgart, te je 1996 preuzeo Stuttgart te završio kao četvrtoplasirani u prvoj i drugoj sezoni. Reprezentaciju je preuzeo 2006. godine. Sa reprezentacijom je na svakom prvenstvu osvojio medalju, a najsjajnija je ona iz Brazila 2014 kada su u finalu bili bolji od Argentine.



GOLMANI: Manuel Neuer, Bernd Leno, Marc-Andre Ter Stegen.

Manuel Neuer će kao najbolji golman današnjice bez sumnje zauzeti mjesto među vratnicama. No slucajnim izostankom Neuera, izbornik Löw se sigurno neće hvatati za glavu jer svi znamo da su Bernd Leno (Bayer Leverkusen) i Ter Stegen (Barcelona) golmani svjetske klase sa iskustvom iz europe.

OBRANA: Mats Hummels, Jérôme Boateng, Benedikt Höwedes, Antonio Rüdiger, Joshua Kimmich, Shkodran Mustafi, Jonas Hector.

Njemačka zadnja linija je sastavljena od nekih jako poznatih imena bez obzira što su od ove godine pomladili ekipu izbacivši, Großkreutza i Mertesackera sa popisa,a Lahm se povukao nakon osvajanja SP. Hummels i Boateng će vrlo vjerovatno ciniti stoperski dio. Iza sebe imaju veoma uspješnu klupsku sezonu sa Bayernom i Borussijom. Vrlo su čvrsti stoperi i skoro pa nemoguće ih je pobjediti u skoku. Hummels osvaja 70% zračnih duela dok Boateng ima 71%. Bekovi su upitni sada kako nema Lahma i Großkreutza. Prema nekim statistikama i prijašnjim postavama vjerujem da će od prve minute zaigrati Antonio Rüdiger na desnoj strani i Jonas Hector na lijevoj strani.




VEZA: Sami Khedira, Bastian Schweinsteiger, Mesut Ozil, Andre Schurrle, Julian Draxler, Emre Can, Toni Kroos, Mario Gotze, Julian Weigl, Leroy Sane.

Trojac u vezi, Khedira, Schweinsteiger, Kroos, donose ogromnu sigurnost na lopti uz jako malo riskiranja te tako igračima ispred sebe jako olakšavaju defanzivnio dio zadaće. Također omogućavaju napade sa različitih pozicija. Osvoje li loptu duboko u svojoj polovici, ova trojka ima oko, a i nogu za duga dodavanja. Također valja napomenuti da u slucaju dobroj pokrivenosti igrača ništa ne zaustavlja ovu trojicu da sami iznesu loptu skroz do protivničkog kaznenog prostora pa čak i zaprijete udarcem prema golu. Toni Kroos ima prosjek od 94% točnih dodavanja od kojih su 65% prema naprijed. Schweinsteiger ima 90% točnih dodavanja od kojih je 68% prema naprijed. Khedira, najslabiji prema statistici sa 86% točnih dodavanja od kojih je 54% prema naprijed, se možda ćini kao najslabiji na tome dijelu ali je u zadnjih nekoliko utakmica sa reprezentacijom pokazao izrazito zahvalnu i discipliniranu predstavu i od njega bi mogli očekivati jako puno na ovome euru. Mesut Ozil, jedan od najboljih plejmejkera na svijetu, 88% točnih dodavanja i 144 kreirane šanse za Arsenal uz 19 asistencija, uz Mullera predstavlja možda najveću njemačku opasnost. Upravo ove karakteristike točnih dodavanja i sigurnosti u dugim loptama omogućavaju izrazito brze napade koje svi uživamo gledati.

Napad: Thomas Muller, Mario Gomez, Lukas Podolski.

Napad im predstavlja sigurno najslabiju točku ako gledamo kao napad zasebno, no pridružimo li napadački dio vezne linije Ozila, Gotzea, Draxlera i Schurrlea već izgledaju zastrašujuće. Podolski za Galatasaray ima 13 golova u 29 nastupa i svi znamo da to nije onaj strašni podolski iz Bayerna i sa početka Arsenala i da više ne predstavlja nekakvu stvarnu opasnost. Gomez u 32 nastupa ima 26 pogodaka za Besiktas, ali Thomas Muller koji u 31 nastupu ima 20 pogodaka zasigurno predstavlja najveću opasnost i jedan je od najboljih napadača danas. Muller ima nevjerovatan nos za gol te svojim ulascima iz pozadine i sigurnom završnicom radi velike probleme, ali također je poznat po svojoj kreaciji u stvaranju napada.

Što očekivati?

Njemačka se nalazi u skupini C zajedno sa Sjevernom Irskom, Poljskom i ukrajinom. Paradoks izbora, analiza paraliza, dijete u trgovini slatkišima, sve su to fraze koje opisuju velik izbor igrača koje Low ima na raspolaganju za svoj Die Nationalmannschaft. Realno gledajući trebali bi završiti grupni dio natjecanja kao prvoplasirani. Imaju širok kadar igrača koji im dopušta da se prilagode protivniku bude li potrebno, no svi znamo da njemačka voli igrati svoj nogomet. Thomas Muller i Mesut Ozil, kao njihovi ključni igrači, trebali bi stvarati ogromne probleme u napadu dok u obrani imaju vrlo iskusne i sigurne igrače. Na golu im je najbolji golman svijeta. Sa ovakvom postavom od njemačke se oćekuje minimalno polufinale. Njemačka je poznata po svojoj ofenzivnoj igri i uz svojih 2.6 golova po utakmici trebali bi igrati atraktivan i otvoren nogomet.


Gary Lineker, Englez je jednom rekao: Nogomet je predivna igra kojoj 22 ljudi igra i u kojoj Nijemci uvijek pobjeđuju.

Piše: I.D. 

Nema komentara:

Objavi komentar