KARTICE

GRUPA C: Sjeverna Irska


Sjeverna Irska se senzacionalno plasirala kao pobijednik svoje skupine (F) iako su joj mnogi davali male šanse. Iako su bili u najlakšoj kvalifikacijskoj skupini oni su nominalno bili treća, četvrta ekipa po snazi u toj skupini. Iza njih su završile reprezentacije Rumunjske, Mađarske, Finske, Farski Otoci i Grčka. U kvalifikacijama su zabili daleko najviše golova u svojoj skupini (16 golova), dok je jedino obrana Rumunjske (2 gola) bila bolja od njihove (8 golova). U grupnoj fazi posebno se u napadačkome dijelu istaknuo Kyle Lafferty sa 7 golova, 4 više od bilo kojega napadača u grupi (F).


Michael Andrew Martin O'Neill je 46-godišnji sjeverno-irski stručnjak koji je kao igrač ima prosječnu igračku karijer, kao trener je u svojoj domovini stjecao znanje vodeći Brechin City te Shamrock Roverse te je 2011. preuzeo reprezentaciju Sjeverne Irske. U kvalifikacijama za svjetsko prvenstvo u Brazilu nisu pokazivali naznake bolje budućnosti te su iz deset utakmica osvojili 7 bodova, uz samo jednu pobijedu.

 Golmani:  McGovern, Mannus, Carroll


Kroz kvalifikacije Michael O’Neill je bio jedan od rijetkih izbornika koji je podijelio minutažu među golmanima. Polovicu utakmica je branio McGover, a polovicu Carroll. Zanimljivo je da 38-godišnji veteran Roy Carroll trenutno brani u najstarijem klubu na svijetu Notts Countyu koji se natječe u 4. engleskoj ligi. Na vratarskim pozicijama nemaju neko veliko ime, pitanje vratara je otvoreno posebice između navedenoga dvojca premda je sigurno da će Carroll dobiti priliku da nastupi na EP koji je već 19 godina član reprezentacije.

OBRANA:  Evans, McNair, Cathcart, McAuley, Hughes, McCullough, D.Lafferty, Hodson, McLaughlin, Smith


U obrani je Jonny Evans, bivši igrač Manchester Uniteda,  zasigurno je najpoznatiji igrač te ujedino i najvrijedniji. Najsigurnija je pozicija desnoga beka na kojoj će zaigrati McLaughlin koji je bio standardan u kvalifikacijama, inače on igra u 3. engleskoj ligi. Ozlijedom križnih ligamenata Chrisa Brunta ostala je otvorena pozicija lijevoga beka gdje bi mogao možda zaigrani Evans. McAulay bi trebao zauzeti poziciju jednoga stopera dok bi drugu poziciju trebao Evans ili u slučaju njegovoga prelaska na beka Hughes ukoliko nastave kvalifikacijsku praksu s četvoricom odostraga.

U zadnje dvije prijateljske (Vels, Slovenija) su igrali  s trojkom odostraga te su koristili stopersku trojku Evans-Cathcart-McAuley.


.

VEZNI RED: Baird, Davis, Norwood, Dallas, Ferguson, Reeves, McCourt


U kvalifikacijama izbornik je koristio najviše centralnu trojku Baird, Davis, Norwood koja je držala srce terene, ali u kvalifikacijskim suretima gdje su pokušali 3-5-2 formaciju priključio je mladoga nogometaša McNaira koji je davao dodatni balans između napada i obrane, a poziciju lijevoga bočnoga igrali su Dallas u jednoj, a Ferguson u drugoj

NAPAD: Ward, McGinn, Kyle Lafferty, Washington, Grigg, McKay, Magennis, Boyce


U kvalifikacijama su igrali s jednim napadačem u vidu Kyle Lafferty imali su veliki dio napada koji je zabio čak sedam golova koji inače igra za Bimingham u 2. engleskoj.  U drugoj soluciji odnosno u sustavu 3-5-2 poziciju uz njega bi trebao zauzeti omaleni (166 cm) Ward koji bi trebao igrati poziciju drugoga napdača odnosno imao bi više krativnih zadaća i veći radijus kretanja u napadu.

KOMENTAR NA TAKTIČE POSTAVKE I IZBOR:


Michael O’Neill je u kvalifikacijama koristio 4-1-4-1 koji uz malao grafički drukčijih pozicioniranja zapravo ekvivalentan 4-3-3 sustavu  gdje je kroz timsku igru te obrambenu odgovornost petorke u sredini pronašao dobitnu kombinaciju. U pripremama za EP je započeo korištenje formacije 3-5-2 s kojom je ostvario pobijedu i neriješen ishod te se nameće kao ozbiljna solucija na EP. To su jedine dvije formacije koje su u opcijama za EP.

ŠTO OČEKIVATI:



Na EP teško je da i sami očekuju nešto pretjerano, sami plasman za njih je već izuzetno veliki uspjeh. Naravno da neće podići bijelu zastavu, ali u grupi s Njemačkom i Poljskom teško će zauzeti ijednu od prve dvije pozicije. Ukrajina je također vrlo dobra reprezentacija te je za očekivati od njih da odrade 3 utakmice koje za njih premija pošto dobrim dijelom igraju u niželigaškim engleskim klubovima te onda se vrate u svoju domovinu.


Piše: R.Ć.

Nema komentara:

Objavi komentar