KARTICE

COPA AMERICA: Argentina - Čile

Nogometni ljubitelji u Europi ponajviše ovih dana prate događanja u vezi EP. No paralelno s EP odvijalo se i jedno drugo prstižno natjecanje Copa América Centenario. Iako nismo zbog niza razloga suviše pisali o tome, finale toga natjecanja ipak smo odlučili uraditi. U finalu su se sučelile dvije odlične ekipe u vidu Argentine i Čilea. Ovo je nogometno natjecanje između dvaju kontinenata odnosno s CONCACAF i CONMEBOL strane. Čile je na natjecanje došao kao aktualni prvak CONMEBOL strane.

ROAD TO NEW JERSEY


Obje ekipe su se u početnoj fazi natjecanja pronašle u grupi D zajedno s još Panamom i Bolivijom. Argentina je s 9 bodova završila na prvome mjestu, a Čile je s 6 bodova završio na drugoj poziciju. U međusobnom srazu u grupnoj fazi Argentina je slavila 2-1.

U 1/4 finalu Argentina je uvjerljivo slavila s 4-1 protiv Venecuele što je poprilično uvjeljivo. No ono što je reprezentacija Čilea uradila je bio potpuni potop, pobijedili su Meksiko 7-0.

U idućoj fazi odnosno polufinalu Argentina se sučelila s SAD-om te uvjeljivo slavila s 4-0, a Čile je rezltatom 2-0 savladao Kolumbiju.



FINALE:


Obje ekipe su se sučelile u načelno 4-3-3 formacijama. No na utakmici zbog brojnih okolnosti to je se poprilično mijenjalo.


Na početku utakmice Argentina je imala jedan bočni prekid, ovdje su pokazali dosta lošu postavku iz niza razloga. Čile je na njihovome trojcu imao tri igrača koji su činila svojevrstan zid, ta tri Argentinska igrača uzela su mali odmak od njih te kasnije naletjeli na njihove blokove, četvrti je također ušao u tu gužvu. Ostaje nejasno zašto svi igrači napadaju penal jer bi prirodnije bilo da su s probali raditi blok te napadti prvu stativu. Ovakvim napadom nakon duela snaga trzaja je daleko manja i šansa nakon eventualnoga uspješnoga skoka da postignu gol drastično je smanjena.

  
Ko Čilea jedan od ključnih igrača je Diaz u mnogim segmentima. Diaz ima poprilično sličnu ulogu Busquetsu u Barceloni. U obrani je korektor prije stopera, a pri izgradnji napada pomaže izgradnji napada od golmana. Kada Bravo ima loptu stoperi Čilea se pozicioniraju široko, a u središnjicu se spušta Diaz te nudi tri rješenja Bravu.  Argentina najčešće izlazi u pririsak s dva igrača, a treći potpomogne ovisno o situaciji u pritisku ka Diazu. Ovdje Argentina nije uspjevala suviše napraviti iz jednoga jednostavnoga razloga Medel i Jara kao stoperi imaju poprilično dobru tehniku te su smireni na lopti i traže izlaz u štoj većoj mjeri bez ispucavanja. Drugi faktor je odlični Diaz koji kretnjom odlično formira ovaj romb te ili smireno prima loptu od Brava ili odlično nakon dodavanju stoperima otvara prostor. 

Jedan od ključnih dakako je i Bravo, zasigurno među golmanima ima ponajbolju igru nogom te iznimnu smirenost i preciznost prilokom građenja napada. Kada Argentinci uspješno izvrše ovaj pritisak onda opet njegova prezicna noga dolazi do izražaja. Traži najćešće visoko postavljene bekove ili krila na linijama na koje odigrava dijagonalu. Ovo je dobra solucija iz niza razloga, Čile ima strahovito motorične igrače, velikih fizičkih kapaciteta te dijagonalom on daje njima priliku za korekciju pozicija i napad na ničiju loptu koja najčešće uslijedi nakon ovoga ispucavanja.


Čile je u obrani iznimno kompaktna ekipa što im je i jedan od velikih aduta. Na ovoj slici se u fazi obrane može zamjetiti kako čuvaju međuprostor. Krila su se povukla pa je ovo u obranu 4-5-1. Krila i vezna linija čine liniju od 5 igrača, Ovaj igrač sa žutom stjelicom, Diaz je zadužen na Messija, one se podignuo  u liniju te svojim pozicioniranjem blokiraju dodavanje prema Messiju. Kasnije je dodavanje išlo bočno a on učinio pozicijsku korekciju te išao na striktno markiranje Messija.



Mascherano se kod Argentine također u početnoj fazi spušta između stopera te time omogućuje bolji protok lopte u početnoj fazi.


U 26. minuti isključen je Diaz zbog drugoga žutoga kartona. Čile je zbog brojčanoga manjka morao korigirati fazu obrane. Nakon isključenja Aranguiz se spustio u obranu te su dobili 5-3-1 blok. Cilj ove posavke je primarna zaštita centralnoga dijela, imaju jednoga stopera viška pa bi preko njega vršili kotrolu međuprostora, a bekovi daju širinu obrani.


Krajem prvoga dijela i Rojo je dobio isključujući karton. No ova situacija nakon toga pokazuje nedostatak Diaza. Aranguiz i Vidal na utakmici imaju brojne obveze, to su igrači koji nerijetko se znaju ubacivati iz drugoga plana u napad što su i u igri 10v10 činili. No na njihova leđa izlaskom Diaza je pao i zadatak spuštanja, kojega ponekad fizički nisu bili u stanju stići ispuniti kao na ovome primjeru.


Na ovoj slici vidimo upravo spuštanje Aranguiza između stopera koji je prvenstveno preuzeo tu ulogu, a ponekad ju je obavljao na utakmici i Vidal.


Argentina je u drugome dijelu veliku muku mučila s postavkom obrane, Čile se postavio dominantno, puno agresivnijom obranom te dobrim dijelom kontrolirao utakmicu. Ovo je situacija nakon napada Čilea koji je trajao poprilično, a opkružili s desnoga boka prema lijevome odnosno Beausejour je primio loptu, Vidal mu je protrčao iza leđa te mu je Beausejour dodao i nakon toga imamo slijedeću situaciju. Messi je bliži Beausejouru, no njegove defanzivne odgovornosti jednake su onima Cristiana Ronalda pa tako protrčavanje Beausejoura između njega i suigrača pogledom ispraća, a Vidal pruža loptu Beausejouru koji ubacuje. 


Nakon ubačaja igrači Argentine su odbili loptu. Argentinska obrana na obje slike, ovoj i prethodnoj izgleda poprilično loše. Prvo dopuste dolazak u završnicu putem ubačaja obranom koja je pasivna kao prilikom demonstrancija elemenata igre na treningu, a nakon ubačaja imaju jednoga igrača koji je u stanju odbijenu loptu preuzeti/ izbiti. Čile ima četiri igrača koja čekaju odbijenu i logikom 4:1 čudesnim raspletom lopta se neće odbiti njima jedino. Tako Čile nakon ubačaj ima priliku još jedne završnice udarcom s 20-25 metara. 


Evo još malo argentinske obrane, nije kontra već uobičajan napad Čilea. Argentici čuvaju prostor u ravnini 16m bokovi ih suviše u obrani i nezanimaju te se dopustili Čileu dolazak dolaske preko bokova kao na treningu, a veliki udio u tome imaju ona dva na lijevoj strani slike Messi i Higuain. S igračem manje obrana u kojoj nesudjeluju dva igrača u najmanju ruku je komfort. Dva igrača Čilea zavezala su uz sebe stopere, bek je morao izaći čuvati bok no zbog samoga deficita u obrani on ne smje suviše prema liniji izaći jer će on ii vezni ostati na izuzetno širokome prostoru s dva igraća Čilea. Bezni zbog njegove udaljenosti od stopera mora se pozicionirat iza njega daza eventualno rađenje korekcije te to otvara Čileu trening za ubačaje. Inače Vargas ovdje je zakasnio gurnuti Isli u naletu loptu pa je i Čile uspio ovaj offsideom upropastiti ovaj trening ubačaj.

Nakon ovoga dijela o napadima i obranama, slijede tranzicije odnosno (ne)tranzicije ekipa.


Nakon jedne ničije lopte ovaj argentinski igrač u bijelome kvadratiću je primirio loptu, oslobodio se trojice igrača onih tamo u crvenome kvadratiću, te dodao Messiju. Dok je Messi primio ona trojica su se već pozicionirali između njega i gola. Čile je primjer jedne odlične tranzicijske ekipe, to je ekipa koja u obrani jako često gubi pozicije no trka borbenost te razumjevanje korekcije kada im suigrač ispadne su na iznimno visokome nivou. Protiv njih je jako teško izvesti kontru jer način na koji se vraćaju je fascinantan i kontra mora biti izuzetno okomita i tečna.
-----

 Evo jedne situacije kada se stvari zamjene i situacije koja prethodi čileovoj tranziciji u napad te argentnskoj u obranu. 
  
Ovo je druga situacija gdje vidimo izjednaćen broj igrača .


No ova treća je zanimljiva. Onih igrača koji su bili iza ovih Čileovih nema ni u kadru. A Čile će morati kad tad zastati s loptom  jer teško i tehnički najmočnijim ekipama u potpunosti tečnu kontru u raditi. To je ono što razlikuje ove dvije ekipe i čime Čile parira individualnoj kvaliteti. Na 30m ostavili su igrače Argentine 15m, na kraju su upropastili akciju offsideom. Čileova tranzicija je jedna od ponajboljih u svijetu nogometa i zaista im je strahovito malo vremena potrebno da isprave ispadanje cijele linije, a za korekciju suigrača koji je ispao iz pozicije još manje.


Evo još jednoga primjera napada Čilea odnsono obrane Argentine. Argentina se opet brani u 4-3-2, i onda kada krilo se zabode prema kanalu između beka i stopera odvuće svoga beka do stopera jer ga nema tko odmah preuzeti. Ovom kretnjom se otvorio onaj žuti prostor na slici, no bek Čilea nije istrčao u prostor na vrijeme. No ovo pokazuje da se jednom jednostavnom kretnjom ova cijela struktura deformira jer bek treba davati širinu, a istovremeno ima prevliku udaljenost do stopera za paziti koja mu je primarna i solucija koju uvijek mora prvenstveno čuvati. Tako da cijela obrana, jednom kretnjom izgubi širinu na jednoj strani. Istovjetnom kretnjom drugog krila Čile bi cijelu obranu suzbio na 20x20 kvadrat, no to dakako je teortska situacija jer u igri zapravo nije ni potreba jer dovoljno je osloboditi jednu stranu i tamo prazan prostor napasti.



U produžetku je Argentina uputila obećavajuć udarac glavom nakon prekida kojega je obranio bravo. Ovdje naspram prethodnih prekida vidimo obrnutu situaciju, čuvar Aguera nije stao prilikom izvođenja prekida ispred Aguera već je držao njega u offsideu. Nečuvati igrača koji stoji iza obrambene linije nije po sebi greška to je normalna stvar, nonaravno da će jedan suigrač utrčati i čuvati ubačaj te taj igrač više neće biti u offsideu. I u toj situaciji dešava se slijedeći problem obrambeni igrač mora držati fokus na lopti koja dolazi s jedne strane te svome igraču koji mu je iza leđa. On je naravno pogledom na loptu izgubio fokus s Aguera te je Aguero koji je imao isključivo fokus na lopti pravovrmeno zastao, a branič samo proletio  te neometano s distance pucao po golu. Gdje je obrambeni učino grešku? Pa ukoliko ima u fokusu dvije stvari u jednome trenuku treba se odlučiti hoće li ići na skok te pokušaj otklanjanja opasnosti ili će se orjentirati da neutralizira svoga igrača. On se odlučio za ovu drugu soluciju no prekasno, te kada je vraćao fokus na Aguera dogodio se djelić segunde gdje je ovaj zastao, a on proletio te ono najgore omogućio Agueru da neometan puca. Da je kojim slučajem ostavio fokus na lopti i on bi zastao te vjerojatno zasmetao Agueru.

ZAKLJUČAK:


Utakmica je bila prava meksička sapunica. Dva crvena u prvome dijelu, mnoštvo žutih kartona. 5 minuta sudačke nadoknade samo u prvome poluvremu. No sve u svemu suviše smislene igre nije bilo. Argentina je imala nešto više prilika i vjerojatno najbolju priliku utakmice nakon greške Medela kada je Higuain bio 1v1 s Bravo-om te bio neprecizan. Imao je i Čile veliku priliku preko Vargasa koju je obranio Romero, no obje su bile plod slučajnosti pa nisu analizirane te situacije.

Sve u svemu Čile je pokazao da ima lijek za Argentinu, posla Messija vjerojatno u mirovinu ukoliko se ne predomisli. Odigrali su znatno kvalitetniju utakmicu na puno višljem taktičkome i trkačkome nivou od Argentine. Čile je prije svega djelovao kao ekipa, dok Argentina neuspjeva djelovati ni približno kao oni momčadski već djeluju kao nakupina vrhunskoga talenta. U utakmici gdje igraju s igraćem manje igrati s dva igrača bez defanzivnih odgovornosti je apsurdno i zbog niza okolnosti nisku kažnjeni. 

Piše: R.Ć.

Nema komentara:

Objavi komentar