KARTICE

ANALIZA: Belgija - Vels





Vels u izgradnji napada širi stopere, a bekove diže visoko. Ledley igra zadnjega veznoga te u izgradnji napada uvijek nudi jedno rješenje stoperima. U ovoj situaciji Allen se još spušta te nudi stoperima još jedno rješenje,



Belgija je odlična u ofenzivnoj tranziciji, nakon takve jedne situacije je došla jedna od najboljih njihovih prilika na utakmici. U crvenome pravokutu vidimo bočnoga Velsa koji je zaduž za Carrascoa. Stoperi kasne na De Bruynea te on ide u korekciju. S tom odlukom ostavlja Carrascoa samoga na drugoj strani.

Na idućoj slici vidimo situaciju u idućemu trenutku, 4 igrača čuvaju De Bruyne no Carrsasco je sam na drugoj. Na kraju spletom okolnosti Vels se izvukao, ali bek je u ovoj situaciji trebao ostati na svome igraču te pustiti svojim stoperima De Bruynea.


Belgija je imala velike probleme u cijeloj utakmici s prekidima i ubačajima. Na ovoj slici imamo primjer kako ne čuvati Asheleya Williamsa (kvadratić bliži golu). U nogometu od rane dobi igrači se odgajaju da pri prekidu se trebaju pozicionirati između gola i napadača i to je iz niza razloga. Kada vrši obrambeni kontakt s napadačem prema prsima to se gotovo nikada ne sudi kao penal, a intezivni kontakt  s leđa će većina sudaca okarakterizirati penalom. U samim prekidima jedna od najbitnijih uloga braniča je omest napadača jer uslijed intezivnih kontakta napadačev udarac glavom gubi preciznost i snagu udarca. U ovoj situaciji branič je dopustio napadaču pole position, ali Vels nije kaznio.


Vels igra svojevrsni 3-5-1-1. Bale igra ulogu suprotnu onim dosadašnjim u klubovima. U utakmici protiv Belgije se potpuno podredio kolektivu te je jako malo vremena provodio u vršku napada. Većinom se Bale spuštao u vezu te doprinosio kreaciji. U ovoj situaciji vidimo kako Vels gradi napad, Vels se spustio u vezu te sačinjava četverokut s preostala 3 vezna igrača, a bekovi se podužu visoko na poziciju koja je tipična za krila odnosno u napadu postaju svojevrsna krila.


Kod prvoga Hazard (zeleni kvadratić) je krenio prema golu s loptom te ju odložio Nainggolanu. Hazardova pojava je povukla 4 igrača te potpuno deformirala obranu Welsa koja je kompletno stala u 16m. Nainggolanu se otvorila pozicija za udarac, a on zabio maestralan gol. Obrana Velsa suviše se deformirala jednostavnom krenjom Hazarda, ali nije prevelika greška jer udarac izvana nije toliko izgledna prilika već je gol više plod inspiracije Nainggolana. U ovoj situaciji preporučljivo bi bilo da jedan vezni igrač Velsa bude izvan 16 zbog ovakvih situacija. 


Ovo je još jedna slika koja ukazuje na navedeno spuštanje Balea po loptu.


Belgija je imala problema s čuvanjem prekida. Ovdje vidimo primjer kako Vels ima postavku napadačkoga prekida. Ovaj "vlakić" je rijedak za vidjeti i bilo je dosta velikih problema i naguravanja prije nego su se Velški igrači uspjeli grupirati. Naime Belgijci nisu htjeli pustiti svoje igrače koje čuvaju te su bili u "romantičnome" zagrljaju. No nakon intervencije Skomine velški igrači su uspjeli zauzeti postavku. Zašto Belgijci nisu dopuštali im ovo? Zato što igrači kada nemaju svoje igrače koje čuvaju nadohvat ruke i ne znaju ih čuvati. Denayer je trebao čuvati Williamsa (dva igrača na koje strelice pokazuju), no iz slike vidimo da je se postavio konfuzno. Između njih su se našla tri igrača Velsa. I na samome prekidu Ledley i Bale vuku Witsela i J.Lukakua na prvu, treći igrač ispred Williamsa odvlači Denayera te on ostaje sam.


Na ovoj slici vidiom upravo nakon ovlačenja koliko je Williams ostao neometan. 



Ovdje belgijski 4-2-3-1 vidimo u obrani. Jedan iz dvojaca Witsel - Nainggolan se priključi te formira s ofenzivcima blok od 4 igrača, a drugi čuva prostor između dviju linija.


U drugome dijelu u igru je ušao Fellaini umjesto Carrasca te zauzeo poziciju Nainggolana. Nainggolan se pomjerio naprijed, a Carrascovu poziciju zauzeo De Bruyne.
Ovom izmjenom Belgija je dobila nešto agresivniju veznu liniju pogodniju za pressing, dobili su na visini, no puno više su izgubili. De Bruyne nije pravo krilo te nema prodornost poput Carrasca, on je igrač koji se najbolje osjeća u centrali, a odlaskom u centralu ostaje rupa na desnoj strani. Ova postavka je vrlo slična onoj protiv Italije, no nešto bolje izgledala nego u toj utakmici.


Kod drugog gola Velsa ponavlja se spomenuta situacija Baleove pozicije. Bale se spustio po loptu na svoju polovicu te odigrao dugu loptu prema Ramseyu koji dijagonalnim trkom s lijeve strane napada taj prostor. Ovdje je istaknut Denayer koji je sasvim nepotrebno i neshvatljivo ušao u centralu iako tu nema niti jednoga igrača Velsa i već ima Fellain koji pazi taj prostor.


U idućemu trenutku vidimo što je ta odluka prouzročila. Njegovim zujanjem s pozicije preostala dva braniča ostala su u situaciji 2v2 . Alderweireld je morao izaći na Ramseya, Meunier je morao pokriti Robson-Kanua, a bočni igrač Velsa dolazi s druge strane. Da je Denayer nekim slučajem bio na poziciji on bi uzeo odmah Rameseya i vjerojatno opasnosti ne bi ni bilo. A u krajnjem slučaju ostaju još dvojica obrambenih igrača koja bi se pozicionirala oko Robson-Kanua te u bilo kojoj soluciji on ne bi se mogao okrenuti.


Meunier čuva Robson-Kanua, ali je zamjetio bočnog igrača Velsa te je krenio na trzaj na njega, Denaye je također uočio Taylora te krenio na njega. Robson-Kanu se aestralno okrenio i zabio. Meunier je načelno kriv kod gola, ali Denayerovo krivo pozicioniranje izazvalo kaos u obrani te je greška Meuniera dio lančane reakcije kako nastane u nogometu u obrani. Greška vuče grešku. 

Zadnjih 15ak minuta Wilmots je prebacio u standardnu postavku kada imaju u završnici negativan rezultat. Prešli su u igru s trojicom odostraga bez bekova već s krilima, odnsono u totalnu ofenzivu te pokušaje ubačaja na na Lukakua, Fellainija te su na samome kraju kažnjeni s golom Vokesa.

ZAKLJUČAK:

Vels je zaslužio prolazak, pokazali su vrlo dobru igru te da se mogu nositi s jakim ekipama. Svi igrači su potpuno podređeni kolektivu te je i to jedan od razloga što dobro djeluju.

S druge strane Belgija je imala velike obrambene probleme, Denayer je izgledao užasno loše na utakmici te je bio uvjeljivo najgori igrač ko Belgije, skrivio je prva dva gola. Wilmots je razočarao na EP jer Belgija nije uspjela pokazati kvalitetu igre u rangu s individualnom kvalitetom igrača. Imaju Hazarda koji na sebe svojom pojavom vuče minimalno dva igrača. Praktično Hazard ukoliko ništa i neučini njegova pojava se može iskoristiti jer protivnička ekipa iznimno velik fokus stavlja na njega.

Belgija se kao ekipa suviše oslanja na Hazarda i kada je suparnička obrana postavljena onda se čeka Hazard da napravi višak i povuče napad kao što je bilo kod prvoga gola. Najveće oružje Belgije je tranzicija i ovoj utakmici su pokazali koliko je jaka im ofenzivna tranzicija.

Piše: R.Ć.

Nema komentara:

Objavi komentar