KARTICE

ANALIZA: Francuska - Švicarska

U zadnjem kolu grune faze, grupa A nam je donijela najveći duel unutar te skupine. Sučelile su se reprezentacije Francuske i Švicarske u ogledu za prvo mjesto. Nakon još jede neuvjeljive utakmice Francuska je osigurala prvo mjesto rezultatom 0:0.







Francuska na EP pokazuje brojne manjkavosti, pa tako i u obrambenim prekidima. U prethodne dvije utakmice luda sreća ih je spasila da ne prime gol nakon kornera. protiv Rumunjske  su  oštri ubačaji u petarac predstavljali velike problema, Albanija im je prodala foru s prizemnim kornerom na penal.

Švicarska im je umalo prodala najjednostavniji primjer školskoga kornera. Schar s još nekolicinom igrača grupirao te neposredno prije ubačaja krenuo na prvu. Za njegovo čuvanje zadužen je bio Adil Rami koji je je zauzeo poziciju između dva suigrača u čuvanju te grupe i pri kretnji mu je zasmetao suigrač. Rezultat toga je da Scahr neometano napada prvu stativu, a Rami ga mora sustizati tako da ide između svoja dva. Ovo je već mat situacija po sebi jer Rami nema mogućnost kontakta s igračem te je tek pri samom udarcu uspio minimalno zasmetati. Ovo je dokaz da Francuska obrana prekida ne funkcionira jer Švicarska je izvela minimum složenosti prekida, nije bilo blokada i sličnih stvari.

Na SP obrambeni prekidi su ih skupo stajali, moglo bi se ponoviti i na EP.


Švicarska se brani s 9 igrača. Napadač  ostaje na centru te onemogućuje uključenje stopera u igru. Bekovi im nisu vezani za stopere što se može zamjetiti na slici, velika udaljenost između beka Rodrigueza i stopera Djouroua. Taj kanal brane zadnji vezni u ovome slučaju Xhaka. Kontrolu međuprostora također vrše zadnji vezni u ovome slučaju Behrami.

Slijedom toga ofenzivni trojac stoji usko jer bekovi daju obrambenu širinu te zatvara centralni dio terena. Postoje ekipe koje vežu bekove za stopere pa bokove zatvaraju krila no kod  Švicarske je sustav drukčiji.



Pri izradnji napada često viđena slika na ovome EP je spuštanje Behramija između stopera. Švicarski stoperi se u velikoj većini pozicioniraju široko te omogućuju kvalitetno spuštanje. Xhaka (kvadratić uz aut liniju) ordinira pri izgradnji napada u crvenome prostoru na slici po potrebi se spušta pokraj Djouroua, a po potrebi napravi rotaciju s njime te oba zajedno s Behramijem uđe između stopera.

Slijedom ovakvoga pozicioniranja zadnjih veznih Shaqiri se spušta  prema centrali te preuzima dosta organizacijskih obveza. S druge strane bekovi se podižu višlje slijedom pozicioniranja odostraga. No problem Švicarske su ova dva prostora na slici. Crveni je nešto manji problem zato što tamo ordinira Xhaka, no kada se on i pozicionira u tome prostoru ostaje opet prazan onaj žuti dio preko kojega bi trebali vršiti prijenos lopte.

Zbog te praznine u sredi osuđeni su ići prema bekovima koji kasnije ostaju bez jednostavnih rješnja te su osuđeni na duga proigravanja ili ubačaje.


Na OPTA-inoj grafici možemo zamjetiti tokove lopte u Švicarskoj ekipi. Najviše dodavanja je između gore navedene četvorke odstraga koja organizira igru te Rodrigueza. To je problem njihove igre jer vrte loptu odostraga, nemaju mahanizam kako preći s njom u opasnu zonu te slijedi dodavanje najčešće prema beku Rodriguezu i bijeg na bok gdje su ograničeni s prostrom pa se svodi na prethodno navedenu igru.





Uslijed tih problema ovdje je jedno od rješenja koje je Djourou prezentirao za prelazak u opasniju tonu. Ovo je nako situacije gdje se Xhaka zajedno s Behramijem spustio između stopera pa je tako Djourou dobi slobodu te krenio s loptom. Odličan osjećaj Djourou te napad slobodnoga prostora, prisilio je francusku obranu na preslaggivanje te slijedi pokušaj progravanja Embola u međuprostor  (narančasti dio na slici) te dupli pass s njime.




Nekoliko sekundi kasnije imamo ovu sliku nakon toga duploga passa. Ovdje se može zamjetiti odlično čuvanje međuprostora Francuske i koliko im je on zapravo važan. Iz one prethodne obrambene postavke 9 igrača se grupiralo te zatvaraju centralu. Uslijed toga zatvaranja Švicarska ide na bok i ubačaj. Francuska obrana ima mana, no izuzetno je pokretljiva i jako teško ju je probiti kroz centralu.

Francuska je jako malo pokazala od igre. Najbolje su djelovali napadi iz tranzicije, a orgaizirani napadi se suviše svode na idividualan talent koji za zasada prolazi jedino u vidu Payeta koji nije igrao od početka. Igra im se sastoji od suviše preskakanja te u tome vidu je važnost Giganca i Girouda jer mnogi napadi se svode na dugu loptu na njih te pomjeranje zadnje linije te pokušavaju dobar dio igre bazirati tim preskakanjem i napadom na spuštenu ili odbijenu loptu. 

Igra im ima ponajviše smisla kada je u igri Payet kojega je užitak za gledati jer kada je kod njega lopta to je ponajprije znak neke opasnosti po protivniča vrata, bilo preko njegovoga udarca izvana ili maestralnih asistencija.

Na ovome OPTA-inom grafu možemo zamjetiti premalu uključenost Cabaye-a koji sposoban diktirati tempo i voditi igru što je vrhunski radio na prošlome SP. No od stopera gotovo ne dobiva lopte te je njegov potencijal u izgradnji gotovo u potpunosti neiskorišten.

Druga stvar za zamjetiti je nepovezanost centralnoga napadača Giganca s desnom stranom francuske reprezentacije. Griezmann u napadu ima slobodu kretanja te je donsi dio kreacije te se ubacuje iz drugoga plana.


ZAKLJUČAK:


Francuska ne djeluje uopće strahovito kao što se očekivalo, u grupnoj fazi završili su na drugoj poziciji, no sve tri utakmice pokazale su brojne probleme. Imaju vremena da podignu igru na viši nivo, no ono polako curi i one manjkavosti koje nisu kažnjene golovima im do sada u narednim utakmicama ukoliko budu kažnjene skupo će ih stajati. 

Pogba je odigrao najbolju utakmicu na EP do sada, premda i kod njega ima mogućnosti za daljnji napredak u igri i da povuče koliko se očekuje od igrača takvoga kalibra.

Najbolji igrač zasigurno je Payet koji je mađioničar i kada nemaju ideje dovoljno je njemu predati loptu, a on će već nešto uraditi. Izuzetno im je bitan posebice kada igra Giroud jer iz prekida njihova kombinacija iznjedrila je većinu prilika Francuske, posebice su neugodna kombinacija iz prekida. 

Francuska sigurno neće zaigrati prelijep nogomet, tehnički savršen no imaju izuzetno pokretljivu i trkački moćnu ekipu koja svojom motoričnošću u jačim utakmicama bi mogala kamuflirati brojne nedostatke. Kante je do sada odradio dvije vrhunske predstave te je zasigurno najbolji i najkonstantniji vezni igrač Francuske na ovome EP do sada te je on jedan od onih koji bi u velikim utakmicama trebali dati kompaktnost te kamuflirati probloeme.

S druge strane Švicarska je pokazala solidnu igru na EP, no ipak dosta stvari im neštimaju. Kada imaju loptu, imaju mehanizme kako uspostaviti kontrolu nad posjedom no problem je što je taj posjed sasvim beskoristan ukoliko nemaju mehanizme kako ga iskoristiti, te kako da taj posjed ne bude većinom na centru nego na protivničkoj polovici gdje bi bio znatno produktivniji. Ovako to sve djeluje jalovo bez ideje kako materijalizirati.

Piše: R.Ć.

Nema komentara:

Objavi komentar