KARTICE

GRUPA E: ITALIJA

AZZURRI


Italija je u neugodnoj kvalifikacijskoj skupini završila na prvome mjestu sa 24 boda uz gol razliku +9 (16/7). Imali su 7 pobjeda, 3 neriješena i niti jedan poraz. Iza njih na tablici našla se Hrvatska sa 20 bodova, Norveška sa 19, Bugarska sa 11, Azerbajdžan sa 6 te Malta sa 2 boda.





Azzurri su najbolja europska reprezentacija u svijetu kada bi gledali svjetska prventsva, ali i najbolje odjeveni klub na svijetu, pa tako u svome kabinetu imaju četiri trofeja sa svjetskog prvenstva. Krunjeni su 1934, 1938, 1982 i 2006. Prvaci Europe bili su samo jednom i to 1968. godine kada su u ponovljenom finalu u Rimu svladali Jugoslaviju sa ukupnim rezultatom 3:1. Poslije toga uslijedila su malo lošija vremena za Italiju te se nisu uspjeli kvalificirati u europsko natjecanje 1984. i 1992., ali su 2000. te 2012. zaustavljeni u finalu.

Antonio Conte zasigurno je jedan od najpoželjnijih trenera današnjice. Igračke korake napravio je u rodnome gradu Lecceu prije nego što je 1985. debitirao u Seriji A. 1992. godine prelazi u Juventus kao centralni vezni igrač gdje bilježi blistavu karijeru osvojivši mnoge trofeje uključujući i ligu prvaka 1996. godine. Za reprezentaciju je zabilježio 20 nastupa uz 2 gola. Trenersku licencu dobio je 2005. godine te 2006. preuzima prvi klub Bari. Sa Barijem je 2008/9 godine osvojio Seriju B te nakon dvije godine donosi Sieni promociju Seriju A. Preuzeo je Juventus 2011. gdje je implementirao 3-5-2 formaciju i osvojio tri uzastopna naslova prvaka. Reprezentaciju je preuzeo 2014. godine.

GOLMANI: Gianluigi Buffon, Salvatore Sirigu, Federico Marchetti.

Prvi golman Azura sigurno će biti Buffon, kojemu je ovo posljednje europsko natjecanje. Buffon zaslužuje samo riječi hvale, ali sve što započne mora završiti, pa tako i ova velika karijera.Vratar PSG-a, Salvatore Sirigu, zabilježio je samo 3 nastupa ove sezone u ligi bez primljenog pogotka. No unatoč ovome podatku, Sirigu je izvrstan golman te je odlična alternativa velikome Buffonu.

OBRANA: Andrea Barzagli, Leonardo Bonucci, Girigio Chiellini, Matteo Darmian, Marria De Sciglio, Angelo Ogbona.

Najveći adut ove reprezentaciju je obrana. Poznati su po svojoj čvrstoj i discipliniranoj obrani. Antonio Conte će za svoju 3-5-2 formaciju odozada koristit Barzaglia, Bonuccia i Chiellinija te Darmiana i De Sciglia kao isturene bekove. Ovaj Juventusov trojac dolazi nakon vrlo uspješne klupske sezone. Jako su organizirani i uigrani i njihove statistike govore puno toga. Juventus je ove sezone u ligi u 38 utakmica primio samo 20 golova.




VEZA: Allessandro Florenzi, Antonio Candreva, Daniele De Rossi, Federico Bernardeschi, Emanuele Giaccherini, Marco Parolo, Stefano Sturaro, Thiago Motta.

Talijanska vezna linija sastavljena je od iskusnih starijih igrača. Prosjek vezne linije je 29 godina. Uzmemo li u obzir da je prosjek cijele nizozemske lige 23.7 godina ovo je itekako velika brojka. Ova vezna linija nije izrazito atraktivna ali je itekako sigurna i teška na lopti. Od njih se očekuje da smire igru u pravom trenutku i ne rade bespotrebne amaterske pogreške. Italija je poznata po svojoj tvrdoj igri te je ova veza idealna za njih.

NAPAD: Graziano Pelle, Stephan El Shaarawy, Eder, Ciro Immobile, Simone Zaza, Lorenzo Insigne.

Conte je pozvao tri klasična napadača što je i maksimalan potreban broj jer na EP više od toga uistinu nije potrebno.Sva tri napadača su stilom igre slična, malo se razlikuju u nekim segmentima poput mobilnost. Ostatak napada ofenzivci nižeg težišta koji su za ulogu povućenijeg napadača ili krila. Oni posjeduju driblerske kapacitete i veću dozu kreacije.

TAKTIKA

Conte je osebujan trener, voli držati igrače discipliniranima. S druge strane zahtjeva taktičko razumjevanje igrača te je vrlo pedantan. Od preuzimanja reprezentacije je isprobao mnoge formacije. 



3-5-2: Na EP najvjerojatnija formacije će biti 3-5-2. U svim postavkama pa tako i ovoj Graziano Pelle igra najisturenijega napadača. No Conte je jedan od najaflesibilnijih trenera pa bi tako umjesto Pellea trebao zaigrati Immobile koji je pokretljiviji pa bi na taj način pokušao stvarati probleme zadnjoj liniji Belgije.




 

Za ostale dvije utakmice predpostavlja se povratak Graziana Pellea u napad, vezna linija koja će igrati u kojoj utakmici je poznata samo Conteu, ali s obzirom na godine igrača i tempo natjecanja rotacija je vrlo dobar lijek za tu problematiku. Predpostavljena je i promijena sustava u 3-4-3 ili 4-3-3 u utakmicama prod Švedske zbog protivnika koji su puno slabiji te će zahtjevat ofenzivniji prostup.
  

ZAKLJUČAK:


Italija se nalazi u skupini sa Belgijom, Irskom i Švedskom. Od njih se očekuje prolazak u daljnji dio natjecanja uz Belgiju. Izbornici inače imaju jako malo vremena za uigrati svoju ekipu te je taktika napadanja i kontroliranja utakmice uvijek teži izbor. Antonio Conte se odlučio na jednostavniju varijantu, čvrsta obrana i sredina te kontranapadi preko brzih napadača koji su voljni trčati. Italija ima kvalitetne napadače koji su u mogućnosti razvlačiti protivničku obranu te tako prijetit golu.

Piše: I.D.

Nema komentara:

Objavi komentar