KARTICE

GRUPA D: Češka



Iako se radi o jednoj od skromnijih reprezentacija što se tiče vrijednosti igrača, Češka je izuzetno neugodan suparnik. U grupi D Španjolska se uvelike predpostavlja kao sigurno prvo mjesto, a za drugo se ponajviše spominju Hrvatska i Turska, dok Češka je tu i tamo kao neugodan no otpisan sudionik ove skupine. Koliko je taj pristup ispravan i koliko se Čehe pita najbolje se vidi kroz njihov put ka EP.




Češka se našla u kvalifikacijskoj skupini A. Ta skupina je možda i najteža od svih kvalifikacijskih jer od šest sudionika nijedan nije totalni nogometni liliputanac. Češka se na kraju plasirala kao prvoplasirana u svojoj skupini te iza sebe ostavila senzacioalni Island (2.), Tursku (3.), Nizozemsku (4.), Kazakhstan (5.) te Latviju (6.). Na EP dolaze kao pobijednici skupine u iz koje se nogometna veličina poput Nizozemske nije uspjela plasirati na EP u novome formatu uopće.

Izbornik Pavel Vrba je zasigurno njihov najbolji i najvažniji kotačić. Umirovljeni češki reprezentativac  oduševljavao je na klupi Viktorije Plzen u kojoj je pokazao strašan sustavni rad, da bi  u zadnje dvije sezone rezultatski eksplodirao donije prvu titulu Viktoriji u 100-godišnjoj povijesti, te zasjao i na europskoj sceni. Vrhunski rezultati su natjerali Češki savez da pokrene otkup njegova ugovora što se pokazala kao vrhunska investicija jer koliko god su ga platili, za ono što je već sada donijeo malo je.
Pavel Vrba za razliku od mnogih trenera koji timove čine znatno boljima ne igra obrambeni nogome, on je pobornik izuzetno ofenzivnoga i dinamičnoga nogometa.

Golmani: Čech, Vaclik, Koubek


Na vratarskoj poziciji zasigurno izbornik Vrba nema previše upitnika te to mjesto zasigurno pripada njihovome najvrijednijem igraču te rekorderu po broju nastupa Petru Čechu. U vidu njega imaju jednu od boljih opcija na ovome EP premda mu je karijera u silaznoj putanji te nije više među samom golmanskom kremom on je i dalje odličan vratar te vrlo bitna karika s obzirom na bogato iskustvo.

OBRANA:  Suchy, Sivok, Kadlec, Hubnik, Limbersky, Pudil, Kaderabek, Selassie


U kvalifikacijama najveću minutažu u obrani je sakupio desni bek Kaderabek koji je propustio samo jednu utakmicu. Njegova pozicija početnih jedanaest je neupitna. Uz njega s druge strane će se zasigurno naći David Limersky, lijevi bek Viktorije Plzen. Za dvije stoperske pozicje pretendiraju Kadlec, Sivok te Suchy te zadnja dvojica bi se trebala naći u početnih 11.

VEZNI RED: Marecek, Darida, Pavelka, Plasil, Kolar, Rosicky


U srcu terena Darida je siguro riješenje, koji je ujedino i drugi najvrijednij igrač Češke. Ostala dva mjesta su otvorena te nisu isključene rotacije na EP na te dvije pozicije. Izuzev Daride kroz kvalifikacije ostalima je izbornik ujednačio minutažu. Vjerojatno je da će Rosicky ukoliko ga zdravlje posluži zauzeti mjesto playmekera, on je ovdje daleko najkreativniji igrač premda su ga godine ozbiljno sustigle.

NAPAD:  Krejci, Dockal, Skalak, Sural, Necid, Lafata, Skoda, Schick


U napadu je izbornik pomalo iznenadio odabirom, naime odlučio je ne povest Vydru. Kao svojevrsni vođa navale u kvalifikacijama se nametnuo nogometaš Sparte  Borek Dockal koji je bio njihov najbolji  strijelac sa 4 gola. Dockal će zauzeti desno krilo, a na drugome trebao bi se naći njegovo kolupski kolega Ladislav Krejci koji je zabio dva gola u kvalifikacijama. Brzonogi Krejci predsavio se još 2013. nogometnim ljubiteljima u EL kada je radio ozbiljne probleme Azpilicueti. U napadu prema viđenome u kvalifikacijama trebao bi se naći Lafata ili Necid. Iako je Necid njihovo najzvučnije napadačko ime, zabio je 16 golova  ove sezone u Bursasporu. Necid je odradio u kvalifikacijama troduplo manju minutažu nego Lafata. Obojica su zabili samo jedan gol, općenito niti jedan centralni napadač nije se suviše iskazao. Prvi strijelac ekipe je desno krilo, a drugi desni bek.

KOMENTAR NA TAKTIČE POSTAVKE I IZBOR:


Izbornik Pavel Vrba koristi formaciju 4-2-3-1 kao i većina izbornika današnjice. Ovo je univerzalna formacija za sve stilove, mnogi će 4-2-3-1 koristiti za stvaranje čvrste obrane, s druge strane Vrba je pobornik napadačkoga nogometa te će s ovom formacijom zasigurno uveseljavati gledatelje na EP. Iako nije među najatraktivnijm reprezentacijama, njihove utakmice su atraktivne te obiluju golovima.

ŠTO OČEKIVATI:


Iako se Češka jako malo spominje u kontekstu prolaska skupine i sudjelovanja u raspletu, Češka dolazi kao prvoplasirana iz svoje skupine (kao i Španjolska), Od Turske su u kvalifikacijama skupili 4 boda više, a od Nizozemske čak 9. Nakon ovih činjenica profulano ih je otpisivati, ovo je najteža skupina na EP te sve niti jedno mjesto nije zagarantirano. Jako dobro djeluju u napadu te su zbilja ekipa koja zabija iz svakoga oružja, naime 19 njihovih golova zabilo je 14 različitih igrača što je uistinu impresivno te dokazuje da se radi o jakome kolektivu bez prevelikoga oslanjanja na pojedince. Obrana nije vrhunska pa pati u ovakvoj igri te su primili dosta golova, no dok su u napadu učinkoviti to nije suviše velik problem.


Piše: R.Ć.

Nema komentara:

Objavi komentar