KARTICE

GRUPA B: Engleska


Engleska je promarširala kroz kvalifikacije. Iako se radi o kvalitetnoj ekipi, stopostotni učinak je uvijek impresivan. U 10 susreta su ostvarili 10 pobjeda dakle, zabili 31 gol te primili samo 3 gol. Iza sebe su ostavili vrlo dobru drugoplasiranu reprezentaciju Švicarske 9 bodova, a od trećeplasirane Slovenije su gotovo duplo više bodova osvojili. Najviše golova su zabili Rooney i Welbeck, sedam odnosno šest. Rooney se posebice istaknuo u kvalifikacijama jer je sudjelovao u velikoj većini golova.







Na klupi Engleske je Roy Hodgson, iskusni trener koji je dugo godina radio u BPL.  Prije ovih kvalifikacija je ima poprilično loš omjer pobjeda, remija i poraza odnosno 16-9-10. Na zadnjemu natjecanju odnosno SP potpuno su podbacili te ispali u grupnoj fazi. Hodgson je poznat kao ptica selica te se nikada nije zadržavao na radnome mjestu. U karijeri je vodio klubove poput Intera, Udinesea, Liverpoola, Fulhama i WBA.



Golmani: Hart, Forster, Heaton



Na vratima se nalazi odlični Joe Hart koji brani ove sezone vrlo dobro i najmanje je kriv za krizu rezulata u klubu. Hart je vrlo dobar vratar te Engleska u vidu njega ima aduta spremnoga udlučivati važne utakmice. Hartove zamjene također brane vrlo dobro ove sezone, no njegova pozicija je neprikosnovena. Hart je u kvalifikacijama odradio 9/10 utakmica.

.

OBRANA: Stones, Smalling, Cahill, Rose, Bertrand, Walker, Clyne.



Možda je ova obrana kvalitativno daleko od prijašnjih, ali iako bez same obrambene kreme obrana djeluje vrlo dobro statistički. Na poziciji stopera najsigurnije se doima Cahill koji bi u tandemu s Unitedovim Smallingom trebao činiti stoperski par. Na poziciji bekova, posebice na desnome je otvorena situacija. Odličnu sezonu u Tottenhamu su odradili bekovi Rose i Walker te je izgledan njihov nastup na tim pozicijama. Stones je zasigurno veliki potencijal, no Hodgsonu treba iskustva u obrani posebice nakon dugogodišnjih razočarenja na velikim natjecanjima.

VEZNI RED: Dier, Henderson, Wilshire, Alli, Barkley, Lallana, Milner


Engleska igra s rombom u središnjici tako da će se vrlo vjerojatno naći se čak četiri centralna veznjaka. Čuvanje leđa cijeloj veznoj liniji trebalo bi pripasti  talentiranome Ericu Dieru iza kojega je vrhunska sezona.  No zanimljivo je da u kvalifikacijama nije odradio niti minute. Jedno od mjesta u veznoj liniji pripasti će vjerojatno Milneru koji je izuzetan trkač, a s druge strane može se izvlačiti na krilo koje mu je jedna od mnogih familijarnih pozicija. Uz Milnera je upitno tko će zauzeti poziciju drugoga veznoga posebice zbog učestalih rotacija od strane Hodgsona. Poziv Wilshireu je sam po sebi bio veliko iznenađenje jer iako se radi o izvanrednome nogometašu, on je svoj poziv više zaradio u medicinskoj službi jer mu je taj posao postao bliži nego nogometni tereni u zadnje vrijeme. Uz njega muku s ozlijedama pati i Henderson iz Liverpoola te je i sada upitno hoće li njemu tijelo dozvoliti odigravanje turnira jer ove sezone je također proveo dobar dio iste sezone po klinikama.

Dobivanjem napadačkoga dvojca Kane-Vardy Hodgson se našao u problemima nazovimo ih jer je potrebno mjesto kapetanu Rooneyu koji je odradio odlične kvalifikacije. Rooney će vjerojatno zauzeti mjesto ofenzivnog veznoga iza dvojca Kane - Vardy, a ovim raspletom bi Barkley trebao izvući najdeblji kraj kojemu ta pozicija najbolje odgovara.


NAPAD: Rooney, Vardy, Kane, Sterling, Sturridge, Rashford.


Očajnom sezonom velikana u BPL profitirala je ponajviše Engleska reprezentacija te nakon dugo vremena osjetila benefite svoje lige koja im je dosad sakatila ponajveće talente koji su tonuli u prosječnost. Tottenham kvalitetnom promocijom igrača iz svoga pogona napravio je stvar da im se savez može slobodno naklonuti jer su promovirali budućnost i sadašnjost reprezentacije. Kane već dvije sezone slovi za ponajboljega napadača BPL, a ove sezone u ovosezonskome snu živi Vardy koji je eksplodirao te gurnuo Hodgsona na veliko razmišljanje. Od napadačkoga kadra imaju dosta širok i kvalitetan kadar gdje bi Rooney trebao seliti najvjerojatnije u veznu liniju da bi se oslobodilo mjesto Vardyu i Kaneu. U kadru imaju još dva mlada talenta te jednoga odličnoga napadača. Doduše i taj napadač ima ozbiljnih problema s ozljedama u karijeri, no to ne utječe suviše na njega kada je na terenu gdje isporučuje redovito golove. Sturridge je odličan igrač no nikako da uhvati ozbiljan kontinuitet igre, već stalno ga prate ozljede.


KOMENTAR NA TAKTIČE POSTAVKE I IZBOR:




Hodgson će vjerojatno koristiti 4-4-2 s „uskim“ rombom u sredini. Formacija iziskuje veliku trku bekova i njihovo podizanje, no Rose i Walker su ove sezone pokazali da imaju maratonske kapacitete, a uz njih imaju i adekvatne zamjene. Vezna linija je također tranzicijski i trkački moćna te djeluju poprilično dobro. Samom pojavom Milnera zagarantirana je pokrivenost polovice terena, to je jedan od onih igrača koji ne staju cijelu utakmicu. Vazna linija bi trebala biti nositelj famozne kompaktnosti te to svojom trkom ponajprije postići. Napadači su također životinjskih kapaciteta koji vole sudjelovati u svim fazama igre pa tako defanzivne uloge s zadovoljstvom obavljaju. U vidu napadača mogli bi dobiti onaj dodatka kompaktnosti koji posjeduje Leicester u fazi obrane odnosno vrlo aktivnom defanzivnom igrom napadača učiniti središnjicu još zgusnutijom.


ŠTO OČEKIVATI:



Možda je ovo godina Engleza, možda kada su veliki klubovi odigrali nakon dugo godina najgoru sezonu, kada nema najjačih stoperskih i veznih tandema, kada nema manekena u ekipi nešto i urade. Trenutno djeluju izuzetno neugodno te da imaju to nešto da mogu do samoga kraja. Ali kod njih valja biti oprezan jer su jedna od reprezentacija od kojih svako natjecanje doživimo neugodna iznenađenja. Uvijek se spominju kao jedni od favorita, ali nikako da poklope stvari te naprave iskorak. Iako nema više klasnih igrača kao Ferdinanda, Terrya, Gerrarda i Lamparda možda ovi novi lavovi budu uklopili sve i ostvarili odličan rezultat. Osobno mi se puno više ova ekipa sviđa neko prijašnjih godina jer imaju jedan vrlo jak i kvalitetan kadar bez previše razvikanih igrača, dosta mladih lavova gladnih dokazivanja i uspjeha te je igra bazirana zanačajno više na kolektivu odnosno svaki igrač nosi veće odgovornosti.  Jedno je sigurno, gore od SP nemogu…




Piše: D.M.

Nema komentara:

Objavi komentar