KARTICE

GRUPA B: Slovačka


Slovačka se plasirala kao drugoplasirana ekipa iz kvalifikacijske grupe C. S njome u grupi još su se nalazili Španjolska(1.), Ukrajina (3.), Bjelorusija (4.), Luksemburg(5.), Makedonija(6.). U kvalifikacijama su osvojili 22 boda uz 17 zabijenih te 8 primljenih golova (W-7, D-1, L-2).  Jedini su porazili Španjolsku reprezentaciju rezultatom 2-1 u kvalifikacijama.

Jan Kozak je bivši slovački reprezentativac (čehoslovački) koji je trenersku stručnost razvijao u Slovačkoj ponajviše kroz četiri mandata na klupi Košica. 2013. godine imenovan je izbornikom Slovačke reprezentacije





Golmani:  Kozacik, Novota, Mucha


Pitanje vratarske pozicije nije upitnom na tome mjestu siguran je Matus Kozacik iz Viktorije Plzen koji je u kvalifikacijama odradio makismalnih 900 minuta. Njegova zamjena trebao bi biti Mucha, dok bi Novota trebao biti turist na ovome prvenstvu.

OBRANA:  Škrtel (C), Hubočan, Gyomber, Skriniar, Salata, Durica, Tesak, Pekarik

.
Stoperski tandem bi trebali sačinjavati njihovi najvrijedniji eksponati u obrani Škrtel (Liverpool) i Hubocan (Dinamo Moskva) koji zajedno vrijede 15mil. € te su u kvalifikacijama odigrali preko 1500 minuta. Poziciju desnoga beka trebao bi zauzeti Peter Pekarik iz Hertha-e.  Mjesto lijevoga beka trebalo bi pripasti prekaljenom veteranu iz moskovskoga Lokomotiva Janu Durici.
Ovaj dio osobito baš mi se ne čini previše stabilnim rješenjem posebice zbog kapetana Škrtela čiji pobornik nisam niti najmanje gledajući ga u Liverpoolu.

VEZNI RED: Pecovsky, Kucka, Hamšik, Hrosovsky, Sabo, Gregus, Bero, Duda, Svento


Od cijeloga veznoga kadra ukoliko ne bude ozljeda tu je mjesto zacementirano za trojku Pecovsky-Kucka-Hamsik koji su pojedinačno odradili veću minutažu u kvalifikacijama nego svi ostali veznajci skupa. Vezna linija im je najjači dio ekipe po kvaliteti, a tu im je i najkvaliteniji igrač Marek Hamsik koji je ujedino bio i daleko najbolji strijelac u kvalifikacijama s 5 postignutih golova.

 NAPAD: Mak, Stoch, Weiss, Duriš, Sestak, Zrelak, Nemec


Napad je prepun propalih talenata od kojih su se očekivale puno veće karijere no prebrz odlazak u nogometne velikane skrenuo je njihove karijeru na put prosječnosti te redom igraju u prosječnim klubovima. Najubojitiji napadač je Nemec s tri postignuta gola što nije impresivan učinak napadača odnosno ofenzivaca. Od ofenzivaca se ponajviše ističe Weiss, igrač katarske Al-Gharafe koji je asistirao 6/17 golova.

KOMENTAR NA TAKTIČE POSTAVKE I IZBOR:


Jan Kozak koristi 4-2-3-1 i 4-3-3 od formacijskih postavki. Ponajviše je sklon formaciji 4-2-3-1 kao i većina trenera preko koje treneri najlakše uspjevaju pronaći balans između napada i obrane.

ŠTO OČEKIVATI:



Slovačka ima jedan solidan kadar koji zasigurno nije zalutao na EP, no zbog defanzivne nestabilnosti teško je od njih očekivati čudo. Dobili su skupinu gdje je Engleska enigma od koje je teško očekivati jer su godinama nepredvidljiv te svoje skupine zna učiniti isto takvima. O njihovome raspoloženju ovisiti će uvelike rasplet grupe odnosno hoće li i protiv koga posrnuti. Slovačka je otkinula bodove Španjolskoj u kvalifikacijama te ukoliko žele drugo mjesto otkidanje bodova protiv  Engleske bi trebalo biti ključno. Obrana nije na razini da budu nova možda Grčka odnosno neka senzacija, jer ukoliko ekipa nema suviše kvalitete za neki podvig treba imati granitnu obranu koju Slovačka sudeći po kvalifikacijama nema. 

Piše: R.Ć.

Nema komentara:

Objavi komentar